Fertőzött vetőburgonya érkezett hazánkba

Két somogyi céghez fertőzött vetőburgonya érkezett Hollandiából, de sikerült megakadályozni a baktérium továbbterjedését - közölte a honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
Domokos Erika, 2020. április 2. csütörtök, 20:19
Fotó: Pixabay - A kép illusztráció.

Összesen több mint 50 tonna vetőburgonyát kellett megsemmisíteni - írta az MTI. A Nébih felvette a kapcsolatot a holland hatóságokkal is, hogy megtalálják a fertőzés eredetét. A gyors intézkedésnek köszönhetően sikerült megakadályozni a károsító terjedését.

A burgonya baktériumos hervadását és barna gumórothadását okozó baktérium egyre gyakrabban bukkan föl Magyarországon, ezért a megyei kormányhivatalok rendszeresen vizsgálják a termőterületeket, a forgalmazó- és tárolóhelyeket, valamint a felszíni vizeket. A vizsgálatok számát idén 30 százalékkal emelték, és ellenőrzik az EU-tagállamokból érkező burgonyaszállítmányokat is - írta a Nébih a közleményében.

A károk mérséklése érdekében a Nébih szorgalmazza az együttműködés erősítését és a folyamatos kapcsolattartást a termelőkkel - olvasható a közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK