Fertőzött holland vetőburgonyát talált a Nébih Somogyban

A burgonya baktériumos hervadását és barna gumórothadását okozó Ralstonia solanacearum károsítót mutatott ki az egyik holland származású vetőburgonya-tételben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma.
Domokos László, 2020. április 3. péntek, 11:00
Fotó: Shutterstock - Képünk illusztráció.

Az azonos fémzárszámú tételből két Somogy megyei céghez szállítottak - 47,5, illetve 3,75 tonna mennyiségben -, a területileg illetékes kormányhivatal mindkét esetben elrendelte a fertőzött vetőburgonya megsemmisítését. A kifogásolt tételek szerencsére nem érintkeztek más szállítmányokkal, így sikerült megakadályozni a károsító terjedését - adta hírül a hivatal.

A burgonya baktériumos hervadását és barna gumórothadását okozó Ralstonia solanacearum zárlati baktérium 2019-ben - az előző évekhez képest - jóval több helyszínen fordult elő hazánkban. A Nébih a kórokozó esetleges jelenlétének kiderítésére monitoringrendszert működtet, melynek keretében a megyei kormányhivatalok rendszeresen vizsgálják a termőterületeket, a forgalmazó- és tárolóhelyeket, valamint a felszíni vizeket.

Idén a megnövekedett növényegészségügyi kockázat miatt 30 százalékkal több hatósági szemle és laboratóriumi vizsgálat zajlik Magyarországon. A hatóság a hazai termesztés mellett az EU államaiból származó burgonyatételeket is ellenőrzi, melynek során az idei év elején a Nébih laboratóriuma Ralstonia solanacearum károsítót mutatott ki egy, a Somogy Megyei Kormányhivatal által mintázott holland származású vetőburgonya-tételben.

A két szállítójárművel, azonos fémzárszám alatt érkezett, összesen 47,5 tonna vetőburgonyát a vevő egy raktárban tárolta, más tételekkel nem került érintkezésbe. A fertőzés lehetséges kiterjedésének felmérésekor azonban kiderült, hogy ebből a fémzárszámú tételből egy másik Somogy megyei céghez is érkezett további 3 750 kilogramm Az ellenőrzések során mindkét szállítmány hiánytalanul rendelkezésre állt, így a teljes fertőzött tétel hatóság által elrendelt megsemmisítése megtörténhetett. A gyors intézkedésnek köszönhetően sikerült megakadályozni a károsító terjedését.

HOZZÁSZÓLÁSOK