Feszültség a magyar Suzukinál: külföldről kapott felszólítást a cég

A közel 7 millió taggal rendelkező industriAll Europe és az 50 milliós ipari szakszervezeti szövetség, az IndustriAll Global főtitkárai közös levelet küldtek Yoshinobu Abe úrnak, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgatójának, amelyben felszólítják: a magyar jogszabályokat és az ILO konvenciókat betartva tegye lehetővé a Vasas tisztségviselőinek a bejutást október 3-án a gyár területére, hogy találkozhassanak az ott dolgozó szakszervezeti tagokkal.
K. Kiss Gergely, 2019. szeptember 28. szombat, 16:11
Fotó: Napi.hu

A felszólítást tartalmazó levelet Komjáti Imre tette ki Facebook-oldalára - szúrta ki a Mérce.hu.

Hónapok óta tart a küzdelem: februárban alakult helyi alapszervezete a Vasasnak a gyárban, amelynek azonban titkárát, Szakács Gábort már a megalakulás másnapján elbocsátotta a cég. A szakszervezet a hatályos magyar törvényekre hivatkozva jogi útra terelte az ügyet, a cég viszont azt sem hajlandó elismerni, hogy van egyáltalán alapszervezet a gyárban.

Volt már példa arra, hogy a biztonsági őrök állták útját a szakszervezeti vezetőknek, mondván, nincs tudomásuk az érkezésükről (pedig ezt előzetesen megtették), de olyan is megesett, hogy a dolgozókat inkább egy másik kapun át vitték ki a gyár területéről, hogy ne lássák, ahogy a szakszervezet aktivistái odakint az érdekükben tiltakoznak.

Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke több ízben is részt vett hasonló tiltakozásokon, sőt, oda is láncolta magát a Suzuki-gyár kerítéséhez. A cégnek erre is volt válasza: buszokkal parkoltak az egyedül maradt, kerítéshez láncolt Komjáthi elé, hogy a műszakváltás során a gyárat elhagyó, illetve a gyárba érkező dolgozók ne lássák a demonstráló politikust. Szeptember 20-án pedig több MSZP-s aktivista demonstrált a gyárnál, akiket egy kirendelt magán biztonsági cég emberei lökdösni kezdtek.

Komjáthi szerint a szakszervezet a magyar dolgozók legfontosabb fegyvere lehet érdekeik érvényesítésére, ugyanakkor látni kell azt, hogy "a kapitalista logika" azt diktálja, hogy éppen ezt akadályozzák meg a nagy cégek, ebben pedig a jelenlegi magyar politikai vezetés is segíti a multicéget.

A kormány mindeddig semmit nem reagált a külföldi cég lépéseire.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Remete53, 2019.09.28 20:02

@Papuska54: Egyetértek.
De, próbáld ezt a gondolatmenetet megértetni pl.znojmo-val, vagy narancsragacs-al, esetleg az MSZP alelnökével, Varnyú elvtárssal stb.!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Papuska54, 2019.09.28 17:22

Az előző kormány sem sokat reagált, de ha mégis, akkor sikerült elriasztani a cégeket. Volt is 10 12%-os munkanélküliség arányosan is kevesebb fizetés mellett. Most a munkaerő hiány többet tud tenni, mint két, három szakszervezet, akik többnyire csak a saját zsebüket és érdekeiket védték A jó szakszervezet különbséget tud tenni az indokolt és a nem indokolt lépések között. Ezt hívják a Lajtán túl lojalitásnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html