Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A felszólítást tartalmazó levelet Komjáti Imre tette ki Facebook-oldalára - szúrta ki a Mérce.hu.

Hónapok óta tart a küzdelem: februárban alakult helyi alapszervezete a Vasasnak a gyárban, amelynek azonban titkárát, Szakács Gábort már a megalakulás másnapján elbocsátotta a cég. A szakszervezet a hatályos magyar törvényekre hivatkozva jogi útra terelte az ügyet, a cég viszont azt sem hajlandó elismerni, hogy van egyáltalán alapszervezet a gyárban.

Volt már példa arra, hogy a biztonsági őrök állták útját a szakszervezeti vezetőknek, mondván, nincs tudomásuk az érkezésükről (pedig ezt előzetesen megtették), de olyan is megesett, hogy a dolgozókat inkább egy másik kapun át vitték ki a gyár területéről, hogy ne lássák, ahogy a szakszervezet aktivistái odakint az érdekükben tiltakoznak.

Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke több ízben is részt vett hasonló tiltakozásokon, sőt, oda is láncolta magát a Suzuki-gyár kerítéséhez. A cégnek erre is volt válasza: buszokkal parkoltak az egyedül maradt, kerítéshez láncolt Komjáthi elé, hogy a műszakváltás során a gyárat elhagyó, illetve a gyárba érkező dolgozók ne lássák a demonstráló politikust. Szeptember 20-án pedig több MSZP-s aktivista demonstrált a gyárnál, akiket egy kirendelt magán biztonsági cég emberei lökdösni kezdtek.

Komjáthi szerint a szakszervezet a magyar dolgozók legfontosabb fegyvere lehet érdekeik érvényesítésére, ugyanakkor látni kell azt, hogy "a kapitalista logika" azt diktálja, hogy éppen ezt akadályozzák meg a nagy cégek, ebben pedig a jelenlegi magyar politikai vezetés is segíti a multicéget.

A kormány mindeddig semmit nem reagált a külföldi cég lépéseire.