Elromlott a magyar vezeték - kevesebb gáz érkezik

Az elmúlt időben többször meghibásodott a magyar-osztrák gázvezeték, most is épp javítják - írja a Népszava. Az érintett gázvezetéken keresztül korábban napi 10 millió köbméter gáz érkezett, ma már csak néhány 100 ezer.
Csernátony Csaba, 2020. október 29. csütörtök, 13:55
Fotó: Napi.hu

Október 20-án Lébény térségében az FGSZ a vezeték görényezése - belső vizsgálata - során károsodást tárt fel - közölte a Népszavával a hazai központi hálózatot üzemeltető, Mol-hátterű társaság. A károsodás mértékére tekintettel az esetet haváriának minősítették.

Arra a kérdésre, hogy a kereskedők irányába felmerül-e részükről kártérítés, azt válaszolták, hogy a vezetéket korábban lekötő - meg nem nevezett - cégek más útvonalon változatlanul hozzájutnak az általuk megrendelt mennyiségekhez. Ennek érdekében más betáplálási pontokat most ingyen bocsátanak az érintettek rendelkezésére. A javítási költségeiről a cég nem adott tájékoztatást. A lap rákérdezett, hogy az utóbbi idők vezetékhibáiból levonnak-e valamiféle általános következtetést vagy intézkedést, csak annyit válaszoltak, hogy mindent megtesznek a legmagasabb színvonalú szolgáltatás érdekében.

Az Entsog nevű nemzetközi nyilvántartás tanúsága szerint egyébként a HAG-nak nevezett, magyar-osztrák gázvezetéken egyre kevesebb gáz érkezik az országba. Míg ez a szint október 24-ig napi tízmillió köbméter körül állt, addig az folyamatos csökkenéssel mára néhány százezer köbméterre csökkent. Úgyszintén nem közölték, mikorra állhat helyre a rendszer, a társaság szerdán kiadott közleménye szerint még zajlik az elhárítás.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

DrNemoda, 2020.10.29 14:22

Kamunak tűnik, büntetendő kamunak ! A csökkenő szállítások miatt a költségek relatíve emelkednek, jobbnak látják egy időre teljesen leállítani, nem ? Pláne, ha van párhuzamos út is, még a kartell is szóbajön !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html