Az Európai Bizottság kezdeményezésére rendezték meg 30 évvel ezelőtt először az Európai Tudósok Versenyét, amelyen olyan 15 és 20 év közötti fiatalok vehetnek részt, akik a tudomány és a technológia területén kiemelkedőt alkotnak.

Európa-szerte ma már 25 ezer versenyzője van az elődöntőknek, ahová minden ország saját belső vetélkedőn választja ki küldöttjét, aki a nemzetközi megmérettetésen résztvevő 35 tagország között képviselheti hazáját. Magyarország 1995 óta küld diákokat az évente más-más Európai Uniós országban megrendezett versenyre, amelynek 2003-ban Budapest is otthont adott már.

A kiválasztás a Magyar Innovációs Szövetség által kiírt Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny keretében zajlik, a szervező-bizottság elnöke a Szövetség tiszteletbeli elnöke Pakucs János. Az idei nemzetközi esemény helyszíne Sofia lesz, amelyre a három első helyezett csapat utazik, azonban a második helyezést elért páros is kiemelt díjazásban részesült.

A 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre idén 168 diák jelentkezett, akik közül négy fiatal jutott tovább az európai döntőre:

  • Vámosi Flórián Balázs és Pósa Péter (pályázat: Csillagászati távcsövek automatizálása és távvezérlése)
  • Zsigó Miklós (pályázat: Moly.Net )
  • Mészáros Botond (pályázat: N-test problémák szimulációja m-dimenzióban)

A Vodafone közleménye szerint a Hegedűs János és Kis-Bogdán Kolos által megtervezett JanusMeter a második helyezés mellett megkapta a Vodafone Magyarország Alapítvány Junior Ösztöndíját is, amely 150 ezer forintos anyagi támogatással jár.  A telekommunikációs vállalat a tavalyi évben csatlakozott először a tudományos versenyhez az innováció iránti elköteleződése jeléül.

A Vodafone Alapítvány szerint a Pécsi Janus Pannonius Gimnázium diákjainak munkája több szempontból is figyelemre méltó és támogatja a tudományos innovációt. Egyrészt kiemelkedő, hogy az iskolai oktatásra használt mérő rendszereket reformálja meg és emeli a mai technológia szintjére, másrészt versenytársainál sokkal komplexebb méréseket végző oktatási eszközként funkcionál a fizika, kémia, biológia és egészségtan területén. Működése a felhasználók számára egyszerű: a Janusmeter szenzorokat használ, vagyis külső eszközökkel végzik el a tanórákat támogató különböző méréseket. A mérőegységek a mért adatokat Wi-Fi-n keresztül eljuttatják egy vezérlőhöz, ami továbbítja a megkapott értékeket a számítógép és a diákok okostelefonjai felé. Mindez nemcsak leegyszerűsíti a mérési folyamatot, de egy átlátható felületen ábrázolva érthetőbbé teszi a diákok számára is az eredményeket.

A verseny leglátványosabb pályamunkáit - köztük a Vodafone Alapítvány Junior Ösztöndíjával jutalmazott Janusmetert is - május 29-én és 30-án, 10:00 és 16:00 óra között mutatják be a fiatal alkotók az Ericsson Magyarország székházában.