Szerény mértékben emelkedhetnek a lakossági áramtarifák áprilistól, a konkrét árakat azonban vélhetőleg csak március közepén ismertetik a szolgáltatók és a hatóság. Az egyetemes szolgáltatási tarifákat negyedévenként egy alkalommal lehet módosítani, a szolgáltatók kérelmeiről a Magyar Energia Hivatal (MEH) határoz, amit a minisztérium hagy jóvá - mondta a Napinak Vigassy Csaba, a hivatal szóvivője. Valószínűleg a napokban érkeztek be az árak módosítására vonatkozó kérések a hivatalhoz, de folyamatban lévő ügyről nem adnak információt.

A nukleáris és egyéb, az áramtermelés szempontjából jelentős tüzelőanyagok és források árában nem volt észlelhető érdemi felfelé mutató hatás és amúgy is kisebb az általuk képviselt rész, azonban a gázárak közvetlenül és a kötelező átvételen keresztül közvetetten is befolyásolhatják az áramárak alakulását - tudtuk meg Boross Norberttől, az RWE-csoporthoz tartozó Elmű és Émász kommunikációs vezetőjétől, aki szerint az árat a kereslet-kínálat mellett a forint árfolyama is sokban befolyásolja.

Az utóbbi másfél évben tapasztalt energiaigény-csökkenés után stabilizálódhat a fogyasztás, de 2010-ben nem várható jelentős növekedés és az európai nagykerárakban sem lesz jelentős elmozdulás - véli az energiainfo.hu és a KPMG közös elemzése.

Ugyanakkor az olaj-, a földgáz- és az áramárak korábban jellemző szoros kapcsolata jelentős mértékben fellazult, ez nehezíti az előrejelzést. A piaci viszonyokat az is bonyolítja, hogy több pénzügyi befektető is megjelent az árampiacon, az energiatőzsdéken folytatott intenzív üzleti tevékenységük torzíthatja a fundamentális folyamatok hatásait.

A földgáz határidős jegyzése rövid távon a hideg időjárás miatt még emelkedhet, a drágulás azonban valószínűleg csak a fűtési szezon végéig tart majd (Napi, 2010. február 19.). Kérdés, hogy féléves távlatban beigazolódnak-e a gazdasági növekedéssel kapcsolatos várakozások. Rövidebb távon a jelenleg 5,3 dollár körül vibráló földgáz jegyzése elérheti a 6 dolláros szintet, ám azon túl nincs nagy esély az emelkedésre. Jelentős drágulást legfeljebb a dollár markáns gyengülése idézhetne elő. További nyomást gyakorol az árfolyamra, hogy a készletek az 5-7 éves átlagnál magasabb szinten vannak, így a fűtési szezont követő tavaszi újrafeltöltési ciklus gyorsan lezárulhat és az árfolyam akár a 4 dolláros szint közelébe is eshet.

Nem várható egyelőre az EU klímavédelmi célkitűzéseinek szigorítása, de az eddigi vállalások teljesítése is jelentős erőfeszítéseket követel Magyarországtól - véli Drucker György, az energiainfo.hu vezető elemzője. A nyáron leadandó Megújuló cselekvési akcióterv miatt tovább éleződhetnek az ellentétek a megújuló források hasznosítása és a kapcsolt termelés között. Mindennek nyomán idén nem túl jelentős, de határozott energiaköltség-növekedéssel kell számolni.

Az áramárakban nem vár jelentős elmozdulást Kiss Péter, a KPMG energetikai és közüzemi szektorának globális vezetője sem. Az áremelkedés esélyét csökkenti, hogy az árampiacon túlkapacitás van. A változás - ha lesz egyáltalán - eltérő mértékű lehet az egyes szolgáltatóknál. Az év elején is, miközben az E.On 3 százaléknál nagyobb árcsökkenést kérelmezett és hajtott végre, addig az Elmű és az Émász 2 százalékkal emelt lakossági tarifáin.