Figyelem! Szennyezett kölesgolyót talált a hatóság

Magas atropin- és szkopolamin tartalom miatt extrudált kölesgolyó termékeket vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A termékek fogyasztása elsősorban gyermekeknél jelenthet kockázatot. Probléma esetén a tünetek azonnal jelentkeznek, hosszú távú elhúzódó hatástól nem kell tartani.
Napi.hu, 2016. október 20. csütörtök, 12:10
Fotó: Napi.hu

Az atropin és a szkopolamin a tropán alkaloidok csoportjába tartozó, mérgező hatású vegyületek. Az atropint gyógyászati célra is alkalmazzák. Jogszabályban meghatározott felső határértékük jelenleg csak kifejezetten csecsemők és kisgyermekek számára készült bizonyos élelmiszereknél van. Ez mindkét vegyület esetében 1 μg/kg. Az extrudált kölesgolyó termékek nem tartoznak ebbe a kategóriába, a Nébih laboratóriumában mért értékek alapján azonban - az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság által meghatározott napi beviteli referenciaértéket alapul véve - a tételek fogyasztása gyermekek számára kockázatos lehet. A Nébih által mért mennyiségek - a termékek ajánlott mennyiségben történő fogyasztása esetén - a felnőttekre nem jelentenek veszélyt - írja közleményében a hatóság.

Probléma esetén a tünetek (például szájszárazság, pupillatágulás) azonnal jelentkeznek, amivel orvoshoz kell fordulni. A termékek elfogyasztásának hosszú távú egészségkárosító hatása azonban nincs.

Tekintettel a gyermekeket érintő élelmiszerbiztonsági kockázatra a Nébih azonnali hatállyal elrendelte a termékek forgalomból történő kivonását. Az élelmiszerek előállítója és forgalmazója is azonnal megtette a szükséges intézkedéseket. A hatóság kéri, hogy aki rendelkezik az alábbi azonosító adatokkal ellátott termékekkel, az elővigyázatosságból gyermeknek ne adjon belőlük.

A két termék:

  • Tesco Organic Gluténmentes, extrudált bio kölesgolyó, földimogyorós ízesítésű, ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból
  • Gyártó: I love Bio Kft., 2451 Ercsi, Ipari Park, Biopont u.
  • Kiszerelés: 75 g
  • Minőség-megőrzési ideje/tételazonosítója: 18.01.2017. / L 16-0899
  • Tesco Organic Enyhén sózott, gluténmentes, extrudált kölesgolyó ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból
  • Gyártó: I love Bio Kft., 2451 Ercsi, Ipari Park, Biopont u.
  • Kiszerelés: 150 g
  • Minőség-megőrzési ideje/tételazonosítója: 09.11.2016. / L 16-0874

A tropán alkaloidok egyes gyomnövények (beléndek, csattanó maszlag) toxikus hatású anyagai, melyek a növény minden részében, így a magjában is megtalálhatóak, közismert képviselőjük az atropin, melyet gyógyászati célra is felhasználnak. Ezeknek a gyomnövényeknek a magjai azonos méretük miatt könnyen keverednek a kölessel, így a kölesgolyó termékek alapanyagául szolgáló kölest - nem megfelelő növényvédelmi technológia esetén - nagymértékben szennyezhetik.

A tropán alkaloidok nagyobb mennyiségben a szervezetbe kerülve befolyásolják a központi- és a vegetatív idegrendszer működését. Szájszárazságot, pupillatágulást, szívritmuszavart, és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhatnak - ismertette közleményében a Nébih.

HOZZÁSZÓLÁSOK