Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nyugalom jellemezte az idei harmadik negyedévet a cégbírósági eljárásoknál, ugyanis a korábbi időszakokhoz képest nagyot csökkent mind a felszámolások, a végelszámolások, mind pedig a kényszertörlések száma. A jelentős csökkenés nemcsak a nyári szezonnak tudható be, mivel 2014 azonos időszakában is jóval több eljárást regisztráltak.

A 2012-ben megjelent kényszertörlési eljárásokból egyre kevesebbet regisztráltak 2015-ben, ugyanis az év első negyedévében indult több mint 8700 ilyen eljáráshoz képest a második negyedévben alig 8000 ilyen eljárást kezdeményeztek. Majd 2015 harmadik negyedévében még ennél is kevesebb, 7500 ilyen eljárás indult, ami a 2014-esnél 23 százalékkal kevesebb.

Kényszertörlési eljárásokat azokban az esetekben indítanak, ha egy cég nem található a székhelyén, nem érhető el, nem adott le beszámolót, vagy nem teljesítette adófizetési kötelezettségeit. Mivel a beszámolók leadásának határideje már korábban lezárult, jó hír, hogy egyre kevesebb esetben kell a hatóságoknak a beszámoló leadásának elmulasztása miatt eljárniuk. Évekkel ezelőtt az sem volt ritka, hogy egy vállalkozás nem szerette volna, ha bevételadatait mások is látják, ezért egyszerűen nem adta le mérlegét. Szerencsére ma már a különböző szankcióknak és a piac kényszerítő erejének köszönhetően ez nem jellemző, így a gazdaság egésze kezd átláthatóbbá válni - írja a Bisnode.

A Bisnode Bedőlési Index (a felszámolások és csődeljárások cégszámhoz viszonyított 12 hónapra vonatkozó aránya) jó mutató a cégek fizetésképtelenségének megállapítására, illetve az egyes szektorok teljesítményének összehasonlítására, mivel ez tisztán a hitelezők felé történő tartozások miatti fizetésképtelenség jelzésére szolgál. 2014 harmadik negyedévében még 3,12 százalékos index-szel kellett számolnunk. Ez az érték az elmúlt időszakban azonban jelentősen mérséklődött, 2,24 százalékra.

Idén folyamatosan, az év eleji állapothoz képest közel 1 százalékpontos mértékben csökkent az index értéke, mely alapján megállapíthatjuk, hogy a cégeket érintő fizetésképtelenségi eljárások aránya jelentősen és stabilan esett 2015 első kilenc hónapjában - írja a Bisnode.

A Pest és a Veszprém megyei cégek esetében az országos tendenciával ellentétben minimálisan ugyan, de nőtt a cégek bedőlési indexe 2014 és 2015 harmadik negyedéve között, de még így sem haladta meg az országos átlagot.

A vendéglátás közel másfél éve "vezeti" a legnagyobb bedőlési arányú szertorok listáját, az építőipart is lehagyta magas - 4,21 százalékos - fizetésképtelenségi arányával. A kommunális tevékenységet végző szektor korábban kifejezetten alacsony kockázatúnak számított, azonban az elmúlt 12 hónapban azon kevés szektorok között szerepelt, aminek romlott a bedőlési aránya, és ezzel a korábban biztonságosnak számító iparágak közül felkerült a legnagyobb bedőlési arányú iparágak listájára.

Forrás: Bisnode

Mi várható 2015 hátralévő részében?

Az elmúlt időszakban a cégek egy jobb időszakot könyvelhettek el. Egyre kevesebb vállalkozás alakul ugyan, de a működők közül kevesebben húzzák le a rolót, mint korábban. A klasszikusan kockázatos szektorok (vendéglátás, építőipar) bedőlési aránya is csökkent az elmúlt időszakban. A vendéglátók számára az idei nyári szezon ráadásul kiemelkedően sikeres volt, ami többek között a meleg nyárnak is köszönhető. Valamelyest stabilizálódni látszik a magyar cégvilág, mivel a korábban igen magas bedőlési index jelentősen csökkent, illetve a kényszertörlések száma sem olyan magas már, mint korábban.

A gazdaság szereplői azonban nem dőlhetnek hátra. Számos olyan világgazdasági, politikai trend jellemző ma, ami kihívásokat okozhat a magyar cégvilágnak is. A bezáródó határok sok vállalkozás számára megnehezíthetik a nemzetközi kereskedelmet, de a kínai gazdaság jelentős lassulása is hatással lesz a jövőben hazánk gazdaságára. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a beáramló EU támogatások összege is jelentősen csökkenni fog, ami szintén sokakat érinthet.

A bankokat érintő adók és a bankrendszer profitabilitásának csökkenése miatt a pénzintézetek is csak óvatosan hiteleznek. A vállalati hitelezés beindítása létszükséglet lenne a gazdasági fejlődés elősegítése érdekében. Az erre mutató kilátások nemigen kedvezőek, és a GKI is gazdasági lassulást prognosztizál a következő időszakra. A "vállalati hitelezésben" ezért a bankok helyett továbbra is nagy szerep hárul a cégvilágra. A cégek csak akkor tudnak biztonságosan utólagos fizetést engedélyezni partnereiknek, ha alaposan mérlegelik a kockázatokat. Szerencsére egyre több és több vállalkozás felismerte ennek fontosságát és alapos cégminősítést végez. A jelenlegi kilátások alapján erre szükség is lesz a jövőben, amíg a bankrendszer a vállalati hitelező szerepét nem tudja ismét felvenni - írta elemzésében a cégminősítő.