Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Egyre több a hamis szervizkönyv a piacon" - válaszolta az ORFK a portálnak, amikor a legújabb csalásformákról kérdezték őket. Van, aki gyakorlatilag az összes autómárka szervizkönyvéhez kínál hivatalosnak tűnő pecsétet. Ezekkel a csalók olyan kamu kilométeróra-állást hitelesíthetnek, amilyet csak akarnak.

Egy hónapja aktív a szervizkönyves pecséteket hirdető link a világ egyik legnépszerűbb adok-veszek oldalán. Mi több, komplett szervizkönyveket is szoktak árulni egyesek. Rengeteg olyan autóhirdetés lehet aktív ebben a percben is, amely mögött valójában semmilyen jármű sincs, az egészet ügyes csalók építették fel vonzó fotókkal és csábító szöveggel kizárólag abból a célból, hogy lenyúlják a gyanútlan vevők pénzét.

Az egyiken 3300 eurót kértek egy olyan autóért, amelynek a reális ára 4000-5000 euró között mozog. Hosszú keresgélés után mindenkinek felkelti az érdeklődését egy ilyen ajánlat, pláne, ha jól mutat a kocsi. Csakhogy ezen az oldalon hiába fizetünk, abból nemigen lesz autó

Tanács: soha, senki ne utaljon olyan autóért pénzt, amit nem próbált ki előtte, amivel nem találkozott fizikai valójában. Bármennyire vonzó egy hirdetésben szereplő jármű (és persze az ára), ígéretekre ne fizessen senki! Ne dőljön be "a fizessen, aztán küldjük a kocsit" szövegnek!

Nehezebb ügy a számítógép előtt ülve leleplezni olyan hirdetéseket, amelyek sérülésmentesként hirdetnek korábban csúnyán összetört személyautókat. Amelyek így már közel sem olyan biztonságosak, arról nem is beszélve, hogy egyáltalán nem érnek annyit, amennyit kérnek értük.

Tanács: nincs meg mindenkinek az a tapasztalata, hogy kiszúrja a javítások nyomait, ezért ne sajnálja rá a vevő azt a pár tízezrest, vigyen magával egy kasztnist vagy egy szerelőt a kinézett jármű megtekintéséhez. Még jobb, ha elviszi szervizbe a szimpatikus autót, ahol van lehetőség a műszeres vizsgálattól a felemeléséig sok mindenre. Azt az eladót pedig tessék elfelejteni, aki ilyen-olyan dumával, de nem megy bele a komolyabb átvizsgálásba.

Készüljünk fel az erőszakos vevőkre!

Tanács: ha ön értékesítené autóját, az otthona helyett a védettebb munkahelyre beszélje meg a találkozót, és ha nem érez bizalmat a címre érkezett érdeklődőkkel, gyorsan búcsúzzon el tőlük. Egyedül soha, senki ne mutasson vevőjelöltnek autót, a próbaútra csak egy vevőjelölt üljön be az autóba, az eladót viszont kísérje el egy barátja. Több vevőjelölt esetén nagyon figyeljen rá az eladó, hogy a forgalmit (pláne a törzskönyvet) ne adja ki a kezéből, akkor sem, amikor ellenőrzik mondjuk az alvázszámot.

Különösen a kulccsal egyszerre ne adja ki a kezéből az autó papírjait. Ha megtörtént az adásvétel, célszerű a szerződésben rögzíteni, hogy pontosan milyen az autó állapota, akár még azt is, hogy mennyi idős az aksi, stb., mindezzel védi magát az eladó. Amennyiben mégis jönnek pár napon belül a telefonok, hogy ez romlott el, meg az romlott el, ennyi pénz kell, annyi pénz kell, vigye el márkaszervizbe az autót, és hozza el a jegyzőkönyvet a hibalistáról - írja a vezess.hu.