Figyelmeztető sztrájkot tartanak a Malév pilótái

Figyelmeztető sztrájkot tart a Hunalpa Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesülete hétfőn 10 és 12 óra között, ezzel egy időben a Malév pilótái előre bejelentett demonstrációt tartanak a Ferihegyi repülőtér 1-es terminálja előtt - közölte az érdekvédelmi szervezet. A Hunalpa közleménye szerint nem vezettek eredményre a munkáltatóval a kollektív szerződésről folytatott tárgyalások.
MTI-Eco, 2010. szeptember 12. vasárnap, 19:45
Fotó:

Hegedűs Ádám, a Malév kommunikációs vezetője az MTI-nek azt mondta: a munka- és pihenőidő szabályzat, valamint egyéb szociális kérdésekben közeledtek ugyan az álláspontok a Hunalpával, a jövedelemrendszer átalakítását illetően azonban még nem. Hozzátette: az öt, Malévnál működő reprezentatív szakszervezettel már nincs vitája a légitársaságnak a kollektív szerződéssel kapcsolatban.

Hegedűs Ádám hangsúlyozta, hogy a sztrájk miatt az utasoknak csak kis késésekre kell számítaniuk, az jelentős fennakadást nem okoz. A szakszervezet szerint is csak kisebb késések várhatóak a Ferihegyről induló Malév járatoknál a sztrájk időpontjának tudatos megválasztása miatt.

"A figyelmeztető sztrájk és a demonstráció célja, hogy ismételten felhívja a közvélemény és a felelős döntéshozók figyelmét a Malévnél uralkodó, tarthatatlan munkáltatói magatartásra, a nyilvánosság szándékos félrevezetésre" - áll a szakszervezet közleményében.

Hangsúlyozzák, hogy a Hunalpa nem a pilóták bérének emelése érdekében kezdeményezte az egyeztető tárgyalásokat, hanem a Malév vezérigazgatója által bevezetett intézkedésre reagálva, amely - az addig folyamatban levő kollektív szerződés megkötésére irányuló tárgyalásokat megszakítva - 2010 szeptember elsejétől egyoldalúan 20 százalékkal csökkentette a pilóták jövedelmét. Ezzel a lépésével a vezérigazgató súlyosan veszélyezteti a Malév jövőjének rendezésére irányuló törekvések sikerességét - írták a közleményben.

Az egyeztető tárgyalások másik lényeges pontja a Hunalpa közlése szerint a munka-, és pihenőidő szabályzat kollektív szerződésben való rögzítése, amely megszüntetné a jelenleg fennálló törvénysértő munkáltatói gyakorlatot.

A pilótákat képviselő Hunalpa hétfőn azt közölte: egyeztetést kezdeményez a Malév Zrt.-vel a kollektív szerződésről, s amennyiben a tárgyalások hét napon belül nem vezetnek eredményre, a szervezet szeptember 15-én 10 órától határozatlan idejű munkabeszüntetést kezdeményez. A közleményben emlékeztettek, hogy jelenleg nincs érvényes kollektív szerződés, az annak megkötésére irányuló korábbi tárgyalások megszakadtak.

A Malév ezzel kapcsolatban akkor azt közölte: a vállalat hetek óta folyamatosan tárgyal a KSZ megkötése érdekében, a pilóták képviselőivel pedig a múlt héten a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is tárgyalt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gabesz73, 2010.09.13 09:26

megalodon már megszokhattad volna hogy a legszarabb legveszteségesebb cégeknél elégedetlenebbek a munkavállalók BKV MÁV MALÉV stb minden évben ők elégedetlenebbek pedig ez a 3 cég évi 100-150 milliárd!!!! veszteséget csinál jó az egy dolog hogy a fejétől bűzlika hal ......
na de akkor is
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2010.09.12 19:56

Ezek a sztrájkok csak arra jók, hogy elvegyék a kedvüket az utasoknak a Malévtől és a Ferihegyi indulástól... Majd mindenki Bécsből meg Pozsonyból fog indulni mert nem tudja, hogy pl indul e a járat és hogy vissza is fog tudni jönni..(Bécsben, Pozsonyban sosem sztrájkolnak ???!!!! sőt a légitársaságok sem mert örülnek ha van egyáltalán utas - kivéve a Brittek, dehát azok angolok, ott minden fordítva van ).

Az is kész csoda, hogy az abszolult horror veszteségek ellenére még egyáltalán létezik a cég !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html