Hegedűs Ádám, a Malév kommunikációs vezetője az MTI-nek azt mondta: a munka- és pihenőidő szabályzat, valamint egyéb szociális kérdésekben közeledtek ugyan az álláspontok a Hunalpával, a jövedelemrendszer átalakítását illetően azonban még nem. Hozzátette: az öt, Malévnál működő reprezentatív szakszervezettel már nincs vitája a légitársaságnak a kollektív szerződéssel kapcsolatban.

Hegedűs Ádám hangsúlyozta, hogy a sztrájk miatt az utasoknak csak kis késésekre kell számítaniuk, az jelentős fennakadást nem okoz. A szakszervezet szerint is csak kisebb késések várhatóak a Ferihegyről induló Malév járatoknál a sztrájk időpontjának tudatos megválasztása miatt.

"A figyelmeztető sztrájk és a demonstráció célja, hogy ismételten felhívja a közvélemény és a felelős döntéshozók figyelmét a Malévnél uralkodó, tarthatatlan munkáltatói magatartásra, a nyilvánosság szándékos félrevezetésre" - áll a szakszervezet közleményében.

Hangsúlyozzák, hogy a Hunalpa nem a pilóták bérének emelése érdekében kezdeményezte az egyeztető tárgyalásokat, hanem a Malév vezérigazgatója által bevezetett intézkedésre reagálva, amely - az addig folyamatban levő kollektív szerződés megkötésére irányuló tárgyalásokat megszakítva - 2010 szeptember elsejétől egyoldalúan 20 százalékkal csökkentette a pilóták jövedelmét. Ezzel a lépésével a vezérigazgató súlyosan veszélyezteti a Malév jövőjének rendezésére irányuló törekvések sikerességét - írták a közleményben.

Az egyeztető tárgyalások másik lényeges pontja a Hunalpa közlése szerint a munka-, és pihenőidő szabályzat kollektív szerződésben való rögzítése, amely megszüntetné a jelenleg fennálló törvénysértő munkáltatói gyakorlatot.

A pilótákat képviselő Hunalpa hétfőn azt közölte: egyeztetést kezdeményez a Malév Zrt.-vel a kollektív szerződésről, s amennyiben a tárgyalások hét napon belül nem vezetnek eredményre, a szervezet szeptember 15-én 10 órától határozatlan idejű munkabeszüntetést kezdeményez. A közleményben emlékeztettek, hogy jelenleg nincs érvényes kollektív szerződés, az annak megkötésére irányuló korábbi tárgyalások megszakadtak.

A Malév ezzel kapcsolatban akkor azt közölte: a vállalat hetek óta folyamatosan tárgyal a KSZ megkötése érdekében, a pilóták képviselőivel pedig a múlt héten a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is tárgyalt.