Fillérekért kótyavetyéli el magát a Commerzbank

A német Commerzbank részvénykibocsátással szándékozik finanszírozni a korábbi állami segítség visszafizetését. Az árat 2,18 euróban állapították meg, mert magasabb szinten nem találtak vevőket, a papír erre esni kezdett.
Eidenpenz József, 2011. május 23. hétfő, 11:30
Fotó: Napi.hu

A Commerzbank az állami segítségként kapott összegek visszafizetését új részvények valóságos áradatával finanszírozná - írja a Handelsblatt.com. A bank ezek segítségével 5,3 milliárd euró bevételre szeretne szert tenni, a kibocsátási árat pedig 2,18 eurón állapították meg, ami 45 százalékkal alacsonyabb, mint a pénteki 3,95 eurós záróár. A tervezett summa begyűjtéséhez a banknak majdhogynem meg kell kétszereznie alaptőkéjét. A részvényesek e hét keddtől június 6-áig jegyezhetnek, minden eddigi 11 darab papírjuk után újabb tíz darabot.
Az ár bejelentése után hétfőn a reggeli kereskedésben öt százalékos zuhanással nyitott a részvény, igaz, innét felfelé indult el, és tizenegy órakor két százalék körüli mínuszban járt. Az árfolyam azonban ebben az évben már majdnem 30 százalékot esett, aminek egyrészt az az oka, hogy a befektetők aggódnak a bank állampapír-portfóliója miatt, másrészt pedig az eddigi tőkerendezési tranzakciók felhígították a tőkét - írja a lap.
A tőkeemelés sikere egyébként nem kétséges, egy sor bank (főképpen a Deutsche Bank, a JP Morgan és a Citigroup), valamint a Soffin állami bankmentő alap ugyanis már garanciát vállaltak rá. A Soffin továbbra is tartja 25 százalék plusz egy szavazatnyi jelentős befolyást biztosító tulajdonrészét. Tartja tulajdonrészét a nagyrészvényes Allianz is.
A Commerzbank összesen 18,2 milliárd eurós állami segítséget kapott annak idején, elsősorban amiatt, mert a pénzügyi válság közepén az Allianztól megvásárolta a Dresdner Bankot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Jhony, 2011.05.24 11:49

Hát igen.Voltak aki kurvára meggazdagodtak a CDS hiteleken.
és voltak akik teljes csődbe mentek vagy fognak menni.
De azt a rengeteg pénzt mind adófizetők fizették meg!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.05.23 12:44

neki van a legnagyobb görög állampapírállománya és amikor a legnagyobb a pánik, akkor kidobja ezt a brutális részvényhigítást... ez aztán az öngyilkos merénylet a tulajdonosokkal szemben, mellesleg fundamentálisan fillérekért van a papír, de megy az még lejjebb...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html