Befejeződött Bergendy Péter Filmalap támogatással készülő Post Mortem című horrorfilmjének forgatása a hétvégén.

A Post Mortem közvetlenül az első világháború és a spanyolnáthajárvány után játszódik egy kísértetjárta magyar faluban. Erre a vidékre érkezik Tomás, a post mortem halottfotós (Klem Viktor alakításában), aki családjuk körében fényképezi az elhunytakat. A faluban élő kislány, Anna (Hais Fruzsina) Tomás segítségét kéri, így ketten szállnak szembe a kísértetekkel. A film szereplői között ott van Schell Judit, Anger Zsolt, Ladányi Andrea, Reviczky Gábor, Hámori Gabriella, Kiss Diána Magdolna, Balogh András, Tóth Ildikó, Szabó Márta, Kiss Eszter és Nagy Mari - írja közleményében a Filmalap.

A film forgatása 2018. november 27-én indult. A 41 forgatási napból 28 a Szentendrei Skanzenben zajlott, ahol a film fő helyszínének, a háború utáni vidéki faluban játszódó jeleneteket forgatták. Egyes speciális felvételekhez a helyszíneket stúdióban építették fel - a házbelsőket a Stúdió4 műtermeiben, míg a külső díszleteket a Mafilm fóti telepén. A stáb forgatott a fóti homokbányában, Pilisszentivánon, Sóskúton, Budaörsön, Tárnokon és az aszódi Podmaniczky-kastélyban is.

A Post Mortem ötletét Bergendy Péter és állandó alkotótársa, Hellebrandt Gábor jegyzi, a forgatókönyvet Zánkay Piros írta. Bergendy Péter a Post Mortemben több olyan alkotóval dolgozott együtt, akikkel korábbi filmjeit - Állítsátok meg Terézanyut! (2004), A vizsga (2011), Trezor (2018) - is együtt készítette. A film operatőre a nemrégiben Kovács László-Zsigmond Vilmos Magyar Operatőri Díj fődíjával kitüntetett Nagy András, díszlettervezője Hujber Balázs, jelmeztervezője Breckl János, vágója Király István.

A filmben kiemelt szerepe volt a maszkoknak, melyek Hámori Dániel maszkmester és csapatának munkáját dicsérik, és komoly szerep jutott a kaszkadőröknek is Kósa László vezetésével - áll a közleményben.

Az első magyar horrorfilm a Filmalap 600 millió forintos támogatásával, 866 millió forintos költségvetéssel a Szupermodern Filmstúdió gyártásában készül. Producere Lajos Tamás és Köves Ábel. A Post Mortem várhatóan 2020-ban kerül a mozikba.