Új, PCR-teszttel sem kimutatható vírusvariáns jelent meg

Fin-796H néven azonosítottak egy olyan SARS-CoV-2 vírustörzset, amelyet még a PCR-tesztek sem mutatnak ki. Az új mutáció elterjedése jelentősen visszavetheti a járvány elleni küzdelmet.
Szabó Dániel, 2021. február 19. péntek, 13:21
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Szakértők arra figyelmeztettek, hogy a Covid-19 vírus csütörtökön Finnországban felfedezett új mutáns törzse nem mutatható ki a PCR-tesztekben - írja a Helsinki Times. A Vita Laboratories a felfedezés kapcsán közölte, hogy a finn változat eltér az Egyesült Királyságban (B.1.1.7) és Dél-Afrikában (B.1.351) talált törzsektől, de mutat azokkal közös jellemzőket is.

A helsinki székhelyű laboratórium szerint az ország viszonylag alacsony fertőzési aránya miatt a mutáció valószínűleg nem Finnországból származik. Viszont komoly problémákat okozhat: mivel az enyhe tünetes, vagy tünetmentes fertőzötteket így nem lehet kiszűrni időben a társadalomból, azok ezáltal tovább terjeszthetik a koronavírust.

Ilkka Julkunen, a Turku Egyetem virológia professzora az Yle portálnak azt mondta, hogy az új törzs megjelenése még nem jelent komoly aggodalmat, mivel egyelőre nem világos, hogy fertőzőbb-e, mint a korábbi változatok, vagy rezisztens-e az oltásokra. Friss kutatások szerint a brit és a dél-afrikai variációk a Pfizer- valamint a Moderna-oltások hatékonyságát érdemben nem befolyásolják, a Fin-796H esetében ez még nem tisztázott.

A vírus "láthatatlansága" annak köszönhető, hogy a PCR-teszt csak a vírust alkotó RNS-kód bizonyos részeit képes azonosítani, a mutált változat pedig ezekkel nem rendelkezik. Az rt-PCR-tesztek ezért gyakran keresnek legalább két különböző szakaszt, azonban a finn változat ezeket a szekunder láncokat is nélkülözi, így majd újra kell kalibrálni a berendezéseket, hogy ezt is felismerhessék.

A Finn Egészségügyi és Népjóléti Intézet (THL) adatai szerint Finnországban eddig összesen 450, az új vírusvariánsokhoz köthető esetet igazoltak. Ebből 427 a brit, 22 a dél-afrikai és egy esetben a brazil változatot azonosították.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2021.02.19 15:50

semminek nincsen jelentősége, csak hogy a vajda hatalma ne rezdüljön, és a foci, esetleg a sportok, a talmi dicsőség, hogy a vajda fején a koszoru még fényesebben ragyogjon, pénz nem számít, már ugysincs, ellett pazarolva
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tretyakov, 2021.02.19 14:32

Helyes. Nem is kell feleslegesen tesztelgetni, csendesen átmegy a népességen a vírus , oszt jónapot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html