Szakértők arra figyelmeztettek, hogy a Covid-19 vírus csütörtökön Finnországban felfedezett új mutáns törzse nem mutatható ki a PCR-tesztekben - írja a Helsinki Times. A Vita Laboratories a felfedezés kapcsán közölte, hogy a finn változat eltér az Egyesült Királyságban (B.1.1.7) és Dél-Afrikában (B.1.351) talált törzsektől, de mutat azokkal közös jellemzőket is.

A helsinki székhelyű laboratórium szerint az ország viszonylag alacsony fertőzési aránya miatt a mutáció valószínűleg nem Finnországból származik. Viszont komoly problémákat okozhat: mivel az enyhe tünetes, vagy tünetmentes fertőzötteket így nem lehet kiszűrni időben a társadalomból, azok ezáltal tovább terjeszthetik a koronavírust.

Ilkka Julkunen, a Turku Egyetem virológia professzora az Yle portálnak azt mondta, hogy az új törzs megjelenése még nem jelent komoly aggodalmat, mivel egyelőre nem világos, hogy fertőzőbb-e, mint a korábbi változatok, vagy rezisztens-e az oltásokra. Friss kutatások szerint a brit és a dél-afrikai variációk a Pfizer- valamint a Moderna-oltások hatékonyságát érdemben nem befolyásolják, a Fin-796H esetében ez még nem tisztázott.

A vírus "láthatatlansága" annak köszönhető, hogy a PCR-teszt csak a vírust alkotó RNS-kód bizonyos részeit képes azonosítani, a mutált változat pedig ezekkel nem rendelkezik. Az rt-PCR-tesztek ezért gyakran keresnek legalább két különböző szakaszt, azonban a finn változat ezeket a szekunder láncokat is nélkülözi, így majd újra kell kalibrálni a berendezéseket, hogy ezt is felismerhessék.

A Finn Egészségügyi és Népjóléti Intézet (THL) adatai szerint Finnországban eddig összesen 450, az új vírusvariánsokhoz köthető esetet igazoltak. Ebből 427 a brit, 22 a dél-afrikai és egy esetben a brazil változatot azonosították.