Fizetésképtelen magyar cégek: ahol különösen rossz a helyzet

Az egy évvel korábbihoz képest 15 százalékkal nőtt Magyarországon a fizetésképtelenségi eljárások száma. A helyzet különösen rossz az építőiparban és a kereskedelemben, de a textilipar jövője sem rózsás.
NAPI Online, 2006. április 13. csütörtök, 12:53
Fotó:

A hazai fizetésképtelenségi eljárások száma 2006 első negyedében az egy évvel korábbihoz képest 15 százalékkal 3641-re emelkedett. A vállalkozások száma eközben csupán 3 százalékkal gyarapodott - derül ki a Coface Hungary elemzéséből. Különösen rossz a helyzet az építőiparban, valamint a kis- és nagykereskedelemben. Az összes hazai fizetésképtelenségi eljárás több mint negyedét (26,7 százalékát) kereskedelmi vállalkozások, további több mint hetedét (15,11 százalékát) pedig építőipari cégek ellen indították az év első három hónapjában. (Az összes bejegyzett cég kevesebb mint 10 százaléka működött ugyanakkor az építőiparban, vagyis ez a szektor teljesít a legrosszabbul.) A lista első harmadában szerepelnek 5 százalék körüli aránnyal az ingatlangazdálkodás, valamint a turizmus és vendéglátás cégei is.

Az iparágban tevékenykedő cégek számára vetített abszolút csődhányad az úgynevezett "biztonsági tevékenység" területén volt a legmagasabb az első negyedévben (1,51 százalék). Hasonlóan kockázatosnak bizonyult a textilipar (1,31 százalék), valamint az eljárások számában is vezető építőipar (1,22 százalék) is.

Mint azt Mikael Szabo, a társaság vezetője elmondta a csődhányad 3,2-3,4 százalék között lehet majd az idén, de lesz olyan iparág - például a textilipar - ahol a csődhányad 5 százalék feletti lesz, ami azt jelenti hogy az idén minden huszadik textilipari cég megszűnik.

Jó hír, hogy a mezőgazdaságban működő cégeknél egyaránt csökkent az iparági csődhányad és az eljárások abszolút száma. A tavalyi első negyedévben 107, 2006 első három hónapjában pedig 99 eljárás indítását regisztrálták. Fontos ugyanakkor, hogy - az általános trenddel ellentétben - a mezőgazdaságban tevékenykedő cégek száma is csökkent ez alatt az idő alatt.

Földrajzi összehasonlításban Budapesten indult a legtöbb ilyen eljárás, szám szerint 1483, ami főként annak tudható be, hogy a hazai vállalkozások mintegy 40 százaléka a fővárosban van bejelentve. Kimagaslóan rossz megyei eredményeket produkált 2006 első három hónapjában Csongrád és Nógrád, rendre 1,15 és 1,11 százalékos csődhányaddal.

HOZZÁSZÓLÁSOK