Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Öt és fél hónappal a Metropol bezárása után sem jutott hozzá pénzéhez a beszállítók és a munkavállalók egy része. A cégadatokra hivatkozva a hvg.hu azt írja, hogy a kiadó záró mérlegében a tartozások kiegyenlítésére rendelkezésre álló pénz jóval kevesebb, mint amennyire szükség lenne.

A Metropol megszűnését az utolsó megjelenés előtti napon, június 13-án jelentették be a dolgozóknak. Ezen a napon kérte a kiadó, a Simicska Lajos üzlettársának, Fonyó Károlynak az érdekeltségébe tartozó MTG Metro Gratis Kft. a cég végelszámolását, amelyet két nappal később jegyzett be a cégbíróság.

A Fonyó a Megapolis Media Zrt.-n keresztül tulajdonos az MTG-ben. A Megapolis résztulajdonosként idén megjelent - Simicska és Orbán Viktor összeveszése után, Liszkay Gábor távozásával - a Magyar Nemzetet kiadó Nemzet Kft.-ben és a Lánchíd Rádió - derül ki a Céginfo.hu adataiból

A cég végelszámolója, Péter Márta Magdolna a hvg.hu-nak elmondta: a cég partnereinek (ilyen például a Mediaworks nyomdája vagy a hetente ötször 300 ezres példányban nyomott lap terjesztését bonyolító cég) egyezséget ajánlottak. Ennek értelmében a kinnlevőségük nagyjából 40 százalékát kaphatják meg a kiadótól.

Ahhoz azonban, hogy a kötelezettségeket teljesíteni tudják, több pénzre van szükség, mint amennyi a kasszában van. A záró mérlegből kiderül, hogy a kft. majdnem 433 millió forintos mínusszal zárta a működését. Vagyis ennyi tartozást kell rendeznie, például a munkavállalók, a nyomda, a terjesztők felé. A zárómérleg szerint a szállítókkal szemben például 324 millió forint kötelezettsége van a cégnek - írja a lap.

Ehhez képest a várható követelésekre és kötelezettségekre elkülönített céltartalék összesen 217 millió forintot tett ki. A végelszámoló szerint ennél jobb a helyzet, mivel időközben a NAV-tól is kapott jelentős összegű adó-visszatérítést a cég, és bízik abban, hogy a tulajdonos, a Megapolis Media is tesz pénzt a kasszába.

Az ingyenes napilap zuhanását Simicska és Orbán látványos összeveszése hozta, ezek után csappantak meg az újság bevételei. A BKV Zrt. 2015 végén nem újította meg a kiadóval azt a szerződést, amely lehetővé tette a lap osztogatását az aluljárókban. A budapesti közlekedési cég később Habony Árpád Modern Media Group Kft.-jével kötött új, kizárólagosságot biztosító lapterjesztési szerződést a Lokál című napilapra.