A lap hétfői számában megjelent interjúban ezt a rezidensszövetség azon javaslatára reagálva mondta az államtitkár, amely a hálapénz felszámolására bevezetné a fizetős orvosválasztást.

Az államtitkár szerint még nem dőlt el, hogy van-e létjogosultsága egy ilyen rendszernek. Vélhetően a betegek fogják eldönteni, hogy elinduljon vagy sem az orvosválasztás díjazása. Egyelőre erről nincs szó - mondta. A a héten találkozik a kórházszövetség vezetőivel, ahol az orvosválasztás kérdése is napirenden lesz.

A kezelőorvos megválasztására most is van mód, a hatályos jogszabályokban pedig benne van, hogy ha valaki a területi kórház helyett máshol kezelteti magát, akkor elméletileg fizetnie kellene ezért. Az államtitkár hangsúlyozta, az egészségügy akkor kérhet megalapozottan többletforrásokat, ha bizonyítani tudja a jelenleg rendelkezésre álló források átlátható, hatékony felhasználását. Utalt arra, hogy független közgazdászok szerint 80-100 milliárd forintra tehető az egészségügyben "a nem jól felhasznált" összeg.