Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A főleg a pénzügyi és it, valamint marketing, adminisztráció, oktatás, értékesítés és hr területről érkezett munkaadói és munkavállalói válaszok alapján a megkérdezettek 40 százaléka tartott attól, hogy a válság alatt a magyar munkavállalók jelentős része, 10-30 százaléka elveszítheti az állását, 18 százalékuk viszont úgy gondolta, hogy a helyzet lecsengése után minden visszaáll a régi kerékvágásba, 9 százalékuk pedig a jövőben további munkaerőigénnyel számolt.

A megkérdezettek 42 százaléka szerint a válságot követően csak azok vállalatok számolhatnak növekedési potenciállal, amelyek felismerik, hogy a most végrehajtott informatikai fejlesztések a későbbiekben versenyelőnyt jelentenek számukra, 61 százalékuk prognosztizálta azt, hogy a válság elmúltával jelentősen megváltozik a foglalkoztatás szerkezete, nagyobb teret kapnak az alternatív foglalkoztatási módok és a munkaerő-kölcsönzés is.

A válaszadók 91 százaléka arról számolt be, hogy a vállalatok legfőbb intézkedése az adott helyzetben a home office bevezetése volt. Azonban vannak vállalatok, ahol kötelezően elrendelt szabadságra vagy fizetetlen szabadságra küldték a munkavállalókat, de olyan esetek is előfordultak, hogy a cégek megtartották a munkatársaikat, azonban 30-40 százalékkal csökkentették a fizetésüket.

A felmérést az SSC Heroes, a KYAT Group és az IDBC készítette. Az SSC Heroes médiaplatform az SSC területen (szolgáltató központ) dolgozókat, az itt működő vállalatokat és beszállítóikat köti össze; a KYAT Group egy integrált kommunikációs ügynökség, amely elsősorban a munkáltatói márkaépítésben segíti a cégeket, az IDBC pedig fejvadász cég, amely IT területen foglalkozik munkaerő- kölcsönzéssel.