Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 60 százalékos töltöttség a következő fűtési időszak ellátását is megalapozza. A kereskedők tárolói kapacitáslekötés iránti érdeklődése továbbra is magas. Eddig az összes meghirdetett éves kapacitásra túljegyzés volt, és a maximális mennyiséget sikerült értékesíteni. A várható kereskedői és az egyetemes szolgáltatói feltöltésekkel számolva ismét csúcsközeli tárolói töltöttséggel indulhat majd a 2020/21-es téli időszak.

"Magyarország folyamatos földgázellátása jelenleg a stabil hazai kitermelés mellett Ausztria, Szlovákia és Ukrajna felől biztosított. A kormány komoly erőfeszítéseket tesz a gázellátás diverzifikációja, az ellátásbiztonság további erősítése érdekében - nyilatkozta Kaderják Péter, az ITM energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

A horvát LNG terminálhoz és a Török Áramlat meghosszabbításához kötődő beruházásoknak köszönhetően várhatóan 2021-től Horvátország és Szerbia irányából is érkezhet majd földgáz. Lehetséges új forrást jelentenek a Fekete-tengeri gázmezők, ahonnan a román fejlesztések sikerességétől, előrehaladásától függően már akár 2024-ben megkezdődhet a szállítás. Az új gázellátási útvonalakról korábban részletesen írt a Napi.hu.

"A kormány a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben is elkötelezte magát a rezsicsökkentés fenntartása és az ellátásbiztonság további fejlesztése mellett. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a magyar fogyasztók megfizethető áron és megbízhatóan fűthessék otthonaikat, jussanak hozzá a vállalkozások működtetéséhez szükséges energiahordozókhoz" - fogalmazott Kaderják Péter.