A SPAR vállalati felelősségvállalása a cégcsoport fő érintettjeivel − a vásárlókkal, a munkatársakkal és a szállító, szolgáltató partnerekkel − való kapcsolatok kiemelt kezelése, a különféle támogató és karitatív tevékenységek, programok, rendezvények, környezetvédelmi célú intézkedések révén a SPAR üzletpolitikájának stratégiai szintű elemévé vált.

Karitatív tevékenység

A SPAR tizenöt éve áll stratégiai partnerségben a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal. Cégünk többek között az áruházainkban megvásárolható adománykártyákkal, a karácsony előtti Adni öröm akcióval és a SPAR-os környezetbarát bevásárlótáskák árából darabonkénti egyforintos felajánlással járul hozzá a szeretetszolgálat céljainak megvalósításához, és a szervezet az első játszóbuszt is ezen együttműködésnek köszönhetően indíthatta útjára a sellyei kistérségben − nyilatkozta Feiner Péter. Statisztikai kimutatások szerint Magyarországon több mint ötszáz olyan település található, ahol nincs semmilyen gyermekeknek szóló rendezvény, nincsenek közösségi terek és alkalmak, de még egy játszótér sem várja őket. A mozgó játszótér egy játékokkal felszerelt mikrobusz, amellyel szakképzett, nagy rutinnal rendelkező pedagógusok érkeznek a legszegényebb településekre, hogy játszani tanítsák az ott élő gyerekeket. 2010-ben elsőként a SPAR nyerte el a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által meghirdetett Máltai jótékonysági pont címet. A cégcsoport emellett szerepet vállal olyan jótékony célú törekvések megvalósításában is, mint az Unilever Magyarország Kft. Főzzön játszóteret! elnevezésű játéka. A SPAR közreműködésével így 2011. augusztus 4-én a második EU-konform játszóteret adták át a Baranya megyei Nagykozárban.

Társadalmi szerepvállalás

A 20 éves születésnapját ünneplő magyarországi SPAR 2011-ben is fő támogatója volt az ugyancsak 20 éves Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztiválnak, amellyel a vállalat az országimázst pozitívan befolyásoló esemény mellé állt. A legnagyobb áruházakban szakbolti színvonalú kínálatot alakított ki, a borforgalmazási üzletpolitikához pedig jól illeszkedik a nemzetközi hírű rendezvény támogatása.

Az egészségtudatosság, az egészséges táplálkozás és élelmiszerek népszerűsítése évek óta a SPAR üzletpolitikájának szerves része. Sok más megjelenési forma mellett ennek egyik fontos eleme a 26. SPAR Budapest Nemzetközi Maraton és Futófesztivál támogatása. Idén erre 2011. október 2-án került sor a Hősök terén és a Városligetben, és rekordlétszámban, 16 350-en futottak.

Élelmiszer-hulladékból zöldenergia

A vállalat egész működésére jellemző a környezettudatosság, a hulladékkezeléstől a logisztikán át a reklámtevékenységig. A SPAR egyik sikeres projektje az élelmiszer-hulladékok biogázüzemben történő hasznosításának bevezetése, amit a vállalat az élelmiszer-kereskedelmi láncok között elsőként alkalmazott. A SPAR-csoport által működtetett egységekben − közel 400 üzlet, két logisztikai központ és egy húsüzem − megközelítőleg évi 1900 tonna biológiailag lebomló hulladék képződik, amelyből a bevezetett biogáz-koncepció eredményeként környezetbarát, úgynevezett zöldenergia előállítása valósul meg, így is csökkentve a környezetbe kijutó káros anyagok mennyiségét. Cégcsoportunkat ezért a XIX. Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottsága elismerésben részesítette − mondta Feiner Péter.

A fenntartható fejlődés jegyében 2010 májusában akciós szórólapjainkat érintő környezetvédelmi intézkedés mellett döntöttünk, amely szerint csökkent a hetente megjelenő INTERSPAR-szórólapok mérete, így jelentősen redukálódott a felhasznált papír és festékanyag mennyisége. Ez éves szinten felületben kifejezve 14,5 millió négyzetméter, tömegben számolva 800 tonna papír megtakarítását jelentette, a nyomtatáshoz felhasznált festék mennyisége pedig 120 tonnával lett kevesebb − hangsúlyozta az ügyvezető igazgató, hozzátéve, hogy vállalata gondoskodik a lejárt érvényességű szórólapok begyűjtéséről és újrahasznosításáról is. 2010. június 1-jétől valamennyi SPAR-üzletben átveszik a lejárt érvényességű akciós újságokat.

SPAR a fenntartható áruházlánc

A SPAR Magyarország Kft. hazánk egyik vezető élelmiszer-kereskedelmi láncaként folyamatosan fejleszti környezettudatos működését, aminek érdekében energiatakarékossági, hulladékgazdálkodási és a károsanyag-kibocsátás csökkentését célzó megoldásokkal fejleszti áruházait. Ennek szellemében alakították ki az október 4-én átadott szegedi egységet, amely hálózatának eddigi legnagyobb, 2000 négyzetméteres üzlete, sok újdonsággal és környezetkímélő megoldással. A szegedi Árkádban megnyitott üzlet a város tizenkettedik SPAR-egysége, ahol 75 új munkahely létesült.
Az új áruháznál kulcsfontosságú szerepet kaptak a környezeti szempontok − számos innovatív megoldást alkalmaztak az áruház tervezésétől annak működtetéséig. Ilyen például a led-világítás kizárólagos alkalmazása, az infracsapok felszerelése az előkészítőkben és a pultok mögött, ami víztakarékos és egyben higiénikus megoldás. Továbbá a bolt egyetlen berendezése (fűtés, kemence, melegvíz-előállítás stb.) sem használ gázt, így a kereskedelmi egységnek egyáltalán nincs károsanyag-terhelése. A hűtéstechnikai rendszer által termelt hulladékhőt sem a szabadba engedik, hanem száz százalékban ezzel a hőenergiával fűtik fel a használati meleg vizet, valamint az áruház fűtésére is ezzel segítenek rá.


Költségmegtakarítás a másodnyersanyagokkal

Az áruházaknál keletkező és értékesíthető másodnyersanyagok − papír, műanyag − szelektálása kiemelt fontosságú. A munkatársak részére tartott oktatások és folyamatos ellenőrzések eredményeként az INTERSPAR-áruházakban 2010-re 51 százalékról 56 százalékra sikerült növelni a hulladékok szelektálási arányát, míg az egész hálózatot tekintve 47 százalékról 50 százalékra. Az eredmények javulásával fokozatosan csökkent a lerakott hulladék mennyisége, ami a környezeti előnyök mellett jelentős gazdasági javulást is eredményezett: egyszázalékos javulás a szelektálási arányban ugyanis háromszázalékos költségmegtakarítást jelent.

A tradicionális haszonanyagok − hullámkarton, fólia, vegyes papír − mellett 2010 júniusa óta a SPAR a kereskedelmi italcsomagolást (pet, alu, egyutas üveg, társított csomagolás, Tetra, bevásárlószatyor) is visszaveszi vásárlóitól. További környezetvédelmi intézkedésként 2010 őszén az ország összes INTERSPAR áruházában gyűjtőpontokat helyezett el, amelyekkel lehetővé tette vásárlói számára, hogy a jogszabálynak megfelelően használt eszközök visszavételén túl kulturált keretek között, szelektálva leadhassák elektronikai hulladékaikat. Így lehetőség van elemek, mobiltelefonok, elektromos és elektronikai készülékek, cd-k, dvd-k és sok más cikk visszahozatalára és önkiszolgáló módon való elhelyezésére − tette hozzá Feiner Péter.

CSR-jelentést készített a cég

A vállalat 2010-ben is számos felelős vállalati projektet valósított meg. Az erről szóló összefoglalót a cégcsoport ismét a Good CSR program keretében öntötte formába, és elkészítette az elmúlt évre vonatkozó SPAR rövid csr-jelentést. Az anyagban bemutatják a SPAR társadalmi szerepvállalásával kapcsolatos kiemelt projekteket, az elmúlt évben megvalósított környezetvédelmi intézkedéseket, valamint a munkatársak elismerését, fejlesztését célzó programokat.

Optimalizált flotta

A jellegéből fakadóan nagy energiaigényű és a környezetet terhelő áruszállítási tevékenységen belül sokféle lehetőség kínálkozik a környezetkímélésre, amit a SPAR maximálisan ki is használ. A cégcsoport közel 400 egységből álló hálózatát két logisztikai központból − Bicske, Üllő − látja el áruval, saját és alvállalkozói járműparkkal vegyesen. A logisztikai tevékenységhez kapcsolódóan számos ésszerűsítési megoldást alkalmazott a cég. A centralizált áruszállítás a két központ és a hálózat viszonylatában, a flotta standardizálása, a szállítóeszközök környezetkímélő műszaki megoldásai, valamint a gépjárművezetők vezetéstechnikai oktatása mind a futásteljesítmény, következésképpen a károsanyag-kibocsátás csökkenését eredményezi − hangsúlyozta a SPAR ügyvezetője.

Elismert eredmények

A SPAR Magyarország Kft. 2010-ben elnyerte a fogyatékosságbarát munkahely címet. Ezt az elismerést azok a munkáltatók kaphatják meg, akik vállalják, hogy folyamatosan fejlesztik a fogyatékkal élő munkavállalók toborzásával, foglalkoztatásával, megtartásával kapcsolatos gyakorlatukat. A cég az esélyegyenlőség jegyében a megváltozott munkaképességű dolgozók számát 2010-ben közel háromszorosára emelte.

- Vállalatunkat a SPAR logisztikai központ Üllő − energiakoncepció című jelentős innovációért a XVIII. Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottsága elismerésben részesítette. A zöldraktár hűtése-fűtése fosszilis energiaforrás felhasználása nélkül valósul meg, így közvetlenül az épületnek nincs széndioxid-kibocsátása − hangsúlyozta Feiner Péter.

A Követ Egyesület a 2010-es Környezeti Megtakarítás Verseny és Díj programjában, az azonnal megtérülő intézkedések kategóriájában a SPAR Magyarország Kft. és a METRO Group Asset Kft. által benyújtott közös esettanulmányt találta a legjobbnak. - A két vállalat közös projektje alapján egy 2010-ben bevezetett újítással a SPAR valamennyi budapesti áruházánál megoldódott a biológiailag lebomló, forgalomból kivont zöldség-gyümölcs hulladékok szelektív gyűjtése és komposztálással történő hasznosítása, így 25 százalékkal csökkent a települési hulladéklerakókba kerülő szerves hulladékok mennyisége − mondta Feiner Péter.

Környezettudatosabb termékcsomagolás − 40 tonnával kevesebb hulladék

A SPAR Magyarország Kft. felelősen működő vállalatként a környezetvédelem területén több hatékony és jövőbe mutató megoldást vezetett be az elmúlt években. Ezek közé tartozott, hogy a lánc idén februárban könnyített palackkal hozta forgalomba a SPAR Verde 1,5 literes saját márkás ásványvizeit. A gyártó és a SPAR-csoport közös, környezettudatos törekvéseinek eredményeként ezzel az újítással éves szinten 40 tonnával kevesebb műanyag hulladék terheli a környezetet.