A tíz legnagyobb hazai közúti fuvarozó és logisztikai vállalkozás létrehozta a Nemzeti Összefogás Fuvarozói Fórumot, amelynek alapítói a következő fél évben közel kétmilliárd forint jövedékiadó-többletet biztosítanak a költségvetésnek azáltal, hogy december 31-ig itthon vásárolják meg azt a több mint 20 millió liter gázolajat, amit jelenleg Magyarországról európai célállomások felé induló fuvarjaik esetében költségmegtakarítási okokból Ausztriában vásárolnak meg – jelentette be ma Wáberer György, a Waberer’s Holding elnök-vezérigazgatója.

A fórum azt javasolja a kormányzatnak, hogy az így megnövekedett költségvetési forrással növelje az árvízi helyreállításra szánt kormányzati segélycsomag összegét.

Emellett az is várják a kormányzattól, hogy 2011. január 1-jétől vezessék be
a kereskedelmi gázolajat, aminek eredményeként a fuvarozók literenként 8 forintot visszaigényelhetnének a jövedéki adóból.

Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter szerint amennyiben az év második felében teljesül a több mint 20 millió liter gázolajra vonatkozó ígérete, akkor lehetőség van arra, hogy a jövő év elejétől bevezessék a kereskedelmi gázolajárat. Matolcsy a Napi kérdésére elmondta, hogy az említett 8 forintos literenkénti kedvezményhez nincs szükség uniós jóváhagyásra, ez a kormány döntéskörébe tartozik.

A fuvarozók a Bajnai-kormánnyal már tárgyaltak a jövedéki adó 8 forintos mérsékléséről - ez az áfával együtt 10 forinttal tehetné olcsóbbá a gázolajat -, de akkor a Pénzügyminisztérium elutasította az ötletet.