Az évi 200 milliárd forint árbevételt termelő és tavaly év végén 28 milliárd forint saját tőkéjű nádudvari integrátor KITE Zrt.-ért óriási harc dúlt. Ahogy a Napi.hu korábban beszámolt róla, Bige László nagyvállalkozó tulajdonában lévő, közel százmilliárdos forgalmú Nitrogénművek Zrt. hosszas előkészítés után kívánta megszerezni a KITE többségét, ám az utolsó pillanatban Guba Sándor - aki 24 éve a KITE dolgozója és a felügyelőbizottságának tagja - elővásárlási jogára hivatkozva ráígért az ajánlatra. Bige azonnal megvádolta a vevőt, hogy stróman, majd a nádudvari céggel hamarosan stratégiai megállapodást kötött, az agrárhitelezési piacon erősítő OTP Bank végül február végén bejelentette, megszerezte a KITE irányító többségét.

A Figyelő című hetilap összeállításában most azt írja, hogy az ősszel indult műtrágyaszezon elmérgesedő küzdelmében már hónapokkal ezelőtt nyilvánvalóvá vált, újra kiéleződött az évtizedes rivalizálás a hajdani két vadászbarát, Bige László és Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató között. Több piaci szereplő is azt mondta a lapnak, hogy a bank azért szállhatott be a mintegy 30 milliárdosra taksált cégfelvásárlásba, hogy az Bigéé ne lehessen. Ezt persze az érintett hivatalosan nem erősítette meg. Az azonban látszott, hogy - bármi volt is a motiváló erő - az új felállásnak ára van. Az ország szántóterületének felét művelő közel nyolcezer agrárvállalkozást és gazdaságot ellátó KITE nem számíthat tovább a Nitrogénművek műtrágyájára, se a Bige Holding Kft.-be olvadt Tiszamenti Vegyiművek növényvédő-szereire. Más forrásból származó tápanyaggal és a volt partnerénél vonzóbb ajánlatokkal lesz kénytelen megtartani a partnereit. A megkérdezett gazdaságvezetők szerint ez eddig nagy árengedményes akciók árán is csak részben sikerült - írja a Figyelő.

(Jelmagyarázat: vastag nyíl - tulajdonos, zöld nyíl - jogelőd/jogutód)

Megéri helyezkedni a 100 milliárdos piacon

A piacon domináló Nitrogénművek-KITE páros minden évben meghatározta, a vásárlók szerint magasan tartotta az árakat. A duó szétválásával azonban megtörni látszik a hegemónia, amelytől sokan azt remélik, elhozza a piaci versenyt. Könnyebben jelenhetnek meg az új importőrök, a horvát, romániai és szerbiai készítmények. Kiegyenlítettebbé válhat a verseny azáltal is, hogy a bábolnai IKR-csoport széthullásával a cseh Andrej Babis érdekeltségébe került IKR Agrár Kft. egyre nagyobb termeltetői hálózatot épít ki. A cseh csoport szlovákiai, duslói műtrágyáját, növényvédő-szert, vetőmagot, más a termeléshez szükséges input anyagokat közvetve immár nemcsak hagyományos piacán, a Dunántúlon, hanem az Alföldön is terítheti - derül ki a Figyelő cikkéből.

Piaci információk szerint Bige László is új partnert talált: egyre szorosabbá válik az amerikai hátterű Cargill Magyarország Zrt. és a Nitrogénművek kooperációja. A  megkérdezett agrárcégek vezetői még a 40 milliárdos árbevételű mezőgazdasági gépkereskedő és szolgáltató, magyar Axiál Kft. csatlakozásával is számolnak.

(Jelmagyarázat: vastag nyíl - tulajdonos)

Trükköztek az árakkal

Piaci szereplők szerint minden évben nagy a taktikázás az évi 900 ezer-1 millió tonna körüli magyar nitrogénműtrágya-piacon, amit egészen le tudna fedni Bige pétfürdői gyára, a Nitrogénművek. A fél évig tartó műtrágyapiacon általában novemberben indul a vásárlás és márciusig, a kijutás végéig tart. A gazdák érdeke, hogy őszre az integrátornál, forgalmazónál legyen "költségszámlájuk", hogy az ilyenkor még kisebb árakon elindulhasson az előrendelés. (A Bige Holding 500-600 ezer tonna ammónium-nitrátot ad el évente Magyarországon, a termelés többi részét exportálja.)

A tavaly ősszel induló szezon elején a Bige Holding 75 ezres tonnánkénti árat adott, akkor ha a gazda egyfajta árukapcsolással vett tőlük terméket vagy mikrogranulátumot. Korlátozások is voltak, egy vevő jobbára csak 25 tonnás, azaz egy kamionnyi tételt vihetett, mert a kereskedő nem adhatott el többet 100 tonnánál. A kereskedőik állítólag versenyárat is alkalmaztak, ha megjelent a román import: tonnánkénti 73 ezerért is adhatták a nitrogént - derül ki a hetilap cikkéből.

A piaci szereplők szerint a nitrogénalapú műtrágya, a karbamid szezon eleji - a reálisnál 20 ezerrel alacsonyabb - 75 ezer forintos ára januárban már felment 5-6 ezer forinttal - írta a Figyelő. Közben elindult Bigééknek az exportpiac is, s a decemberben megrendelt hazai tételek szállítása elkezdett csúszni. (A csúszás mindig jellemző volt a piacra.) A hazai kereskedők és gazdák meg már nem tudnak mástól venni az előrendelések miatt, a műtrágyát pedig februártól már szórni kell...

(Jelmagyarázat: vastag nyíl - tulajdonos, vékony nyíl - cégjegyzésre jogosult)

Nagyításért kattintson az ábrára!