Fontos részletek derültek ki az NHB Bank végnapjairól

Kiderült, miért meghosszabbította meg kétszer is a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az NHB Banknál a betétkifizetési korlátozást, mielőtt elrendelte volna a hitelintézet végelszámolását.
Herman Bernadett, 2019. április 2. kedd, 13:56
Fotó: MTI Fotó

Az NHB Bankhoz 2018. december 18-án rendelt ki felügyeleti biztost az MNB, mivel likviditási problémák voltak a pénzügyi cégnél. A betétek kifizetését 30 napra 7 millió forintban korlátozták, ezt az intézkedést még kétszer meghosszabbították, ami a lehetséges maximális időszak.

Demeter Márta LMP-s képviselő egyebek között azt kérdezte Matolcsy György jegybankelnöktől, hogy miért volt erre szükség. Matolcsy azt válaszolta a parlament honlapján, hogy a január 17-i hosszabbítás oka az volt, hogy megfelelő idő álljon a bank rendelkezésére annak az intézkedési tervnek a végrehajtására, amely a likviditási válsághelyzet rendezését és a tőkehelyzet stabilitását szolgálta volna.

A második, február 15-i hosszabbítás oka az volt, hogy legyen idő vevőt keresni a bank eszközeire. A hitelintézet egyébként Szemerey Tamásnak, Matolcsy György unokatestvérének az érdekeltségébe tartozott. A jelek szerint azonban nem sikerült vevőt találni a bankra, így március 14-én elrendelték a végelszámolását.

A Demeter Márta kérdéseire adott válaszokból az is kiderül, nem voltak olyan jelek, hogy a Quaestorhoz hasonlóan az utolsó pillanatokban kimenekítették volna a pénzt az ügyfelek a hitelintézetből. A befektetési szolgáltatási tevékenységet igénybe vevő - nem kis részben korábbi quaestoros és buda-cashes - ügyfélkör pénze is megvan, nincs szükség a kártalanításukra.

Az ügyfelek közül 9 magánszemélynek és 49 vállalati betétesnek van az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kártalanítási limitjét meghaladó (körülbelül 31 millió forint fölötti) követelése a bankkal szemben, a magánszemélyeknek 1,106 milliárd, a cégeknek 18,081 milliárd forinttal tartozik az NHB.

Az OBA ennek a töredékét, nem egészen 4 milliárd forintot fizetett ki a betéteseknek. Mivel végelszámolásról, és nem felszámolásról van szó, az OBA ezt a pénzt várhatóan visszakapja majd, és nem kell a többi bank pótbefizetéseiből rendezni a csődbe ment NHB Bank számláit.

Arra a kérdésre nem válaszolt Matolcsy, hogy mekkora összeget és milyen formában tartottak az MNB-s alapítványok az NHB Banknál, és azt sem mondta meg, érte-e veszteség az alapítványokat. Ezekkel a kérdésekkel közvetlenül az alapítványokhoz irányította Demeter Mártát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2019.04.02 15:19

Ja, kifelejtettem. Biztos ez is Soros mi fideszeskék.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.04.02 15:16

Kicsit túl sok az ilyen bankosi, biztosítós bedőlés ugye?
Mert Magyarország jobban teljesít!
A faxságban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html