Nagy figyelmet keltett a Waberer's tőzsdei bevezetésének hétfői bejelentése. A többször elhalasztott lépést végül a cég jelenlegi tulajdonosa, a Mid Europa tette meg. (Az alapító Waberer György tavaly nyáron eladta részesedését, és azóta nem vesz részt a társaság vezetésében sem.)

A Budapesti Értéktőzsde életében mérföldkőnek tartott bevezetést a Waberer's elmúlt években nyújtott jó teljesítményével, hatékony működésével és piaci részesedésével támasztották alá a hétfőn megtartott befektetői fórumon is, amelyet a Portfolio.hu szervezett. A fuvarozási cég adatai valóban ígéretesek: 3500 kamion, európai lefedettség, gazdaságos üzemméret, organikus és vállalatfelvásárlással támogatott növekedés. A részvényjegyzési periódus kapcsán nem érdektelen a kockázatok számbavétele sem - annál is inkább, mivel ezek jó részét, korrekt módon a 463 oldalas kibocsátási tájékoztató is felsorolja (a dokumentum döntő hányada angolul íródott, a magyar rész alig harminc oldal). A részvényjegyzési időszak június 29-én zárul, az első kereskedési nap várhatóan július 6. lesz.

Miből jön a nyereség?

A cégcsoport árbevétele 2014 óta folyamatosan nőtt, 496,2 millió euróról 2016-ra 572,4 millió euróra. A befektetési tájékoztatóban ugyanakkor a tavalyi bevételhez már hozzácsapták a Waberer's Biztosító és a most megvásárolandó lengyel Link szállítmányozási cég eredményeit. E kettővel együtt az árbevétel 676,1 millió euróra hízott, ami csaknem 30 százalékos növekedést jelentene a 2015-ös évhez képest.

Az egy részvényre jutó nyereség 2015-ben 0,78 euró volt, tavaly pedig 0,43 euró.

Pontosított a Waberer's

A cikk megjelenése után a cég az alábbit közölte:

'A Waberer's Csoport mindhárom üzleti szegmense sikeresen zárta a 2016-os üzleti évet, így a korábbi évekhez hasonlóan a nemzetközi fuvarozási üzletág és a regionális szerződéses logisztikai üzletág is - amire a megjelent cikk együttesen fuvarozási üzletágként utal- profitábilis volt.

Az erre vonatkozó részletes pénzügyi adatok a tájékoztató 121. oldalán találhatóak.

Eltűnik a márkanév

A tájékoztatóban három oldalon át sorolt kockázatok mindegyike megfontolandó, de ezek közül ez egyik különösen figyelemre méltó:

A csoport márkaneve védjegyszerződés hatálya alá tartozik, amelynek alapján használati jogát a csoport nem biztos, hogy a jövőben is meg tudja tartani.

Márpedig Waberer György kedd délután bejelentette: a Waberer's márkanév és cégnév használatának jogát az erről rendelkező szerződés lejártakor, azaz 2018 nyarán felmondja.

A névhasználati jogot a nagyvállalkozó a vállalat maradék mintegy 40 százalékával együtt adta át az új tulajdonosnak, korábbi befektetőtársának, a Mid Europa befektetési cégnek. A zrt. alapítója és korábbi társtulajdonosa 2016 júniusában vált meg maradék részesedésétől.

Waberer a tervezett lépés kapcsán lapunknak elmondta: tavaly a tulajdon átruházásáról kötött megállapodás elválaszthatatlan eleme volt az európai nemzetközi közúti fuvarozás egyik legjobban ismert márkanevének használatáról szóló megegyezés.

Waberer György 2003 óta részvevője a 100 leggazdagabb magyar üzletembert rangsoroló kiadványnak. A Napi.hu idén májusban megjelent 2017-es listáján 70 milliárd forintra becsült vagyonával a 13. helyen állt.  Ugyanezen lap befolyásbarométerén pedig a 25. helyre rangsorolták őt a kiadó által felkért politológusok.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!