Már azok az Nespresso-ügyfelek is megszabadulhatnak használt kávékapszuláiktól, akik futárral rendelnek új kávét - jelentette be Gyovai Györgyi, a cég vezetője.

Mivel a Nespresso mind a 8 értékesítési pontján van gyűjtőkonténer, a mostani lépéssel lényegében a fogyasztók 97 százaléka megkapja a lehetőséget arra, hogy visszaadja a használt alumínium dobozokat. A 100 százalékot akkor érnék el, ha a kommunális hulladékgyűjtésben is lenne lehetőség arra, hogy az alumíniumot külön lehessen gyűjteni.

Miért alumínium?

A Nespresso alapvetően két tényező miatt döntött az alumínium kapszulák alkalmazása mellett. Az egyik, hogy ez a fém képes a legjobban védeni a kávét a fénytől és a nedvességtől, a másik pedig, hogy végtelen sok alkalommal újrahasznosítható - állapították meg. Mivel az alumínium drága, a cégnek elemi érdeke, hogy a kapszulák ne a kukákban végezzék.

Az alumínium mellett a cégnek a kávézacc is fontos, amelyet a termesztésben tudnak újrahasznosítani.

Mi a helyzet a kávétermesztőkkel?

A Nespresso a kávét alapvetően elmaradott, kevésbé stabil társadalmi, politikai helyzetben lévő régiókból hozza. A cég több programot indított annak érdekében, hogy a kolumbiai, kelet-afrikai, délkelet-ázsiai farmereknek hosszú - akár több generáción keresztüli - megélhetést biztosítson, cserébe a jó minőségű kávéért. Jelenleg 70 ezer, zömmel kis területen gazdálkodó farmerrel állnak kapcsolatban.

A címlapkép forrása: Nespresso