Fontos egyezmény született az Exim és a Világbank között

Az Exim és az IFC (International Finance Corporation, a Világbank Csoport tagja) a vállalati szektor erősítése érdekében kiterjeszti együttműködését a feltörekvő országok piacain - olvasható az Exim Bank közleményében.
portfolio.hu, 2014. június 11. szerda, 19:44
Fotó: Napi.hu

Az Exim és az IFC vezetői 2014. június 10-én szakmai megállapodást írtak alá Washingtonban. A megállaodás célja, hogy a korábban megkezdett együttműködést további területekre kiterjesztve közös projektek társfinanszírozását segítse elő, ösztönözve egyben a feltörekvő országok gazdasági növekedését és munkahelyteremtését.

Az együttműködési megállapodás tovább szélesíti azokat az eszközöket, melyek a magyar kkv exportőröket a Világbank és az Exim közös finanszírozásával megvalósuló projektek piacára segítik. Az Exim az első olyan nemzetközi pénzügyi intézmény Közép-Kelet-Európában, amely ezzel az aláírással csatlakozott az IFC Master Cooperation Agreement-hez (MCA).

Az egyezmény lényege, hogy egységesítse és egyszerűsítse a két szervezet által együttesen finanszírozott projektek előkészítési folyamatát, mely így időben és forrásokban is megtakarítást jelent mind a hitelek nyújtói, mind a hitelek felvevői számára. Magyarország emellett jelentős többlettudáshoz, piaci ismerethez és pénzügyi innovációhoz juthat az IFC-vel közösen lebonyolított ügyletek tapasztalatai alapján.

"Az IFC-vel való szorosabb együttműködés lehetőséget teremt az
Exim számára, hogy változatos csatornákon keresztül vegyünk részt a feltörekvő országok fejlesztését szolgáló finanszírozási projektekben" - mondta Nátrán Roland, az Exim vezérigazgatója az aláírást követően, Washingtonban.

Az MCA-t a G20-ak kérésére hozták létre az IFC és a társországok 2009-ben, a vállalati hitelezésben bekövetkezett finanszírozási visszaesés megszüntetése érdekében. Az IFC eddig több mint 4,4 milliárd dollár hitelt helyezett ki az MCA keretében, mely forrás 50 százalékát az egyezmény társintézményei nyújtották. Magyarország 1985-ben csatlakozott az IFC-hez. Az elmúlt 29 évben az IFC több mint 438 millió dollár értékben fektetett be magyarországi vállalati projektekbe és 70 millió dollár tőkét mozgatott meg kereskedelmi bankokon keresztül a magyar vállalati szektor fejlesztése érdekében.

2014 márciusában az
Exim az IFC-vel közösen létrehozott egy együttműködési alapot, melynek keretében a magyar fél 20 millió dollár forrással járult hozzá a globális fejlesztési kihívások leküzdéséhez Ázsiában, a Közel-Keleten, Észak-Afrikában és a Balkán térségében. Az IFC-vel történő együttműködés bővítésének célja tehát, hogy egy szélesedő gazdaságpolitikai eszközrendszer révén

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2014.06.11 21:41

Ne má'!

A hárombetűs Nemzeti Közellenségnek udvaroltunk?

Ki tette ezt?

Mert az hazudozik...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html