Évente összesen mintegy két és fél petajoule energiamegtakarítás várható pusztán attól, ha az úgynevezett nagy energiafogyasztású gazdaságok működését észszerűsítik. A felülvizsgálatra kormányrendelet kötelezi a nagyobb mezőgazdasági vállalkozásokat is. Nemzetközi tanulmányok szerint a szakreferensek alkalmazásával az energiafelhasználásban átlagosan egy-három százalékos csökkenés érhető el, a hatékony energiagazdálkodás eredményeként pedig a társaságok versenyképessége is javul - olvasható a lapban.

Az energiahatékonysági jogszabályok 2016. decemberi módosításai szerint az ilyen esetben alkalmazandó szakreferensek feladata, hogy szakmai megfigyelőként és tanácsadóként részt vegyenek a rendszeres energetikai ellenőrzéseken és segítsék a vállalkozókat az energia hatékonyabb felhasználásában, illetve tanácsokat adjanak a szükséges beruházásokat illetően. Ezenfelül jelentést készítenek a vállalkozás energetikai szokásairól és a megtakarítási eredményekről is.

A gazdasági társaságok energetikai felülvizsgálatához pedig azért van szükség ezekre a szakemberekre, mert külső szereplőként vannak olyan gyakorlati ismereteik, amelyek innovatív megoldások bevezetését teszik lehetővé - Idézi a lap Fónagy János államtitkárt.

Az idényjellegű munkát végző vállalkozások esetében - idetartoznak egyes agrárcégek is - elég, ha az adott időszakra megbízási szerződést kötnek az energetikussal. A dokumentumban előre meghatározhatják, hogy mely időszakban, milyen tartalmú munkára van szükség.

A vállalkozásoknak 30 napon belül be kell jelenteniük a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatalnál, ha szakreferenst alkalmaznak. A kötelezettséget érdemes komolyan venni, a mulasztásért ugyanis 200 ezer és kétmillió forint közötti bírságot szabhat ki a hatóság. A határidő pedig közeleg, 2017. június 30-a után már élesben működik az új rendszer.

A jövő évi agrártámogatásokról itt írtunk.