A kijárási korlátozásokról szóló - pénteken megjelent - rendelet szerint a tartózkodási helyet szombattól két héten át csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni Magyarországon.

Vásárolni például el lehet menni, de itt is korlátozás lépett életbe: 9:00 órától 12:00-ig csak a 65 évnél idősebbek mehetnek a nyitva lévő boltokba. Az Auchan áruházai a korábbi nyitvatartási menetrendnek megfelelően működnek, azaz reggelente 6:00-kor vagy 7:00-kor nyitnak és este 9:00-kor vagy 10:00-kor zárnak áruháztól függöen. Vasárnap pedig jellemzően 1 órával később nyitnak és 1 órával korábban zárnak.

Az Auchan azt kéri a 65 évnél fiatalabb vásárloktól, hogy a már megkezdett vásárlásukat fejezzék be 9:00 óráig, mert a rendelet szerint akkortól már nem vásárolhatnak.

A 65 évnél idősebbektől pedig azt kéri a boltlánc, hogy vigyenek magukkal olyan fényképes azonosító okmányt, amellyel igazolni tudják az életkorukat. Ha valaki nem tudja igazolni az életkotát, akkor az Auchan munkatársai nem engedik be az áruházba. Persze nem csak az Auchanba, hanem bármylik másik nyitva lévő üzletbe menet célszerű minden érintettnek magával vinnie ilyen okmányt, hogy beengedjék az adott boltba.

A magyarországi boltláncok egyébként jelezték, hogy a kijárási korlátozás semmilyen szinten nem érinti az élelmiszer-ellátás biztonságát. Továbbra is van elég mindenből, igaz, átmeneti hiányok logisztikai okokból előfordulhatnak.