Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A börze azt közölte, hogy felkészült a feladatra, több sikeres tesztet hajtott végre. Kína 1993-ban már megpróbálkozott a határidős jegyzés bevezetésével a belföldi piacon, de a próbálkozás kudarcot vallott, a kereskedést egy évvel később leállították a rendkívül nagy árkilengések miatt.

A Dow Jones kiadó által működtetett MarketWatch azt közölte, hogy a külföldi befektetők közvetlenül részt vehetnek a március végén induló kereskedésben, nem kell előzőleg külön kereskedési pontot nyitniuk Kínában. (Atomerőműveket építene Kína.)

Azt is lehet már tudni, hogy egy-egy ajánlat 1000 hordóra vonatkozik, a hordónkénti legkisebb ármozgás 0,1 jüan. A napon belüli ár egyelőre szűk, 4 százalékos sávban mozoghat, ha kitör ebből, felfüggesztik a kereskedést.

Elemzők szerint a nagy olajtőzsdéket egyelőre biztosan nem veszélyezteti majd a sanghaji börze, amely azonban idővel trendalakító lehet Ázsiában és ha sikeresen integrálódik a globális kereskedési rendszerbe az jelentősen felértékelheti a jüant szerepét a világkereskedelemben.

A Société Générale adatai szerint az olajpiacok döntő részén dollárban zajlik a kereskedés. Naponta mintegy 82,2 millió hordó (1 hordó=159 liter) kőolajjal kereskednek a világon, és ebből csupán 300-350 ezer hordó, amit nem dollárban adnak és vesznek.

Kína tavaly lekörözte az Egyesült Államokat és a kőolaj legnagyobb importálója lett a világon. Kína tavalyi olajimportja napi átlagban mintegy 8,43 millió hordó volt - emlékeztet az MTI.

Fotó forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!