Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szalai György tanácselnök a kártérítési per jogerős határozathozatalakor elmondta: a Veszprémi Törvényszék tavaly február 26-i határozatában helyesen állapította meg a tényállást és az abból levont jogi következtetéseket.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált.

A lúgos kémhatású vörösiszap mintegy másfél méter magasan elöntötte a Mol Nyrt. tulajdonában lévő devecseri töltőállomást és az ahhoz kapcsolódó üzlethelyiséget. A töltőállomás október 24-ig zárva volt, azt követően 2011. október 27-ig konténerekből árulták az üzemanyagot.

A táblabíróság ismertetése szerint a Mal Zrt. arra hivatkozott az elsőfokú eljárás során, hogy a kár a működési körén kívül álló okok miatt keletkezett, és azzal érvelt, hogy a kárelhárítási munkák során a Mol Nyrt.-től vásárolt üzemanyagot a pápai és a bakonygyepesi töltőállomásokon.

A Mol a kártérítési összegből még az elsőfokú eljárás során kivette a helyreállítási munkák idején keletkezett forgalomemelkedést a két töltőállomáson.

A tanács szerint a Mal Zrt. fellebbezése nem volt alapos.

A 2010. október 4-i iszapömlés miatt halált okozó gondatlan közveszélyokozás miatt emeltek vádat 15 ember ellen, de bűncselekmény hiányában az első fokon eljáró Veszprémi Törvényszék tavaly január 28-i határozatában felmentette az összes vádlottat. Másodfokon idén január 23-án kezdődik a tárgyalás a Győri Ítélőtáblán.