Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szervezeti átalakulásának részeként a korábban ellátandó feladatai közül a pénzbeli ellátásokkal, baleseti táppénzzel, és az utazási költségtérítéssel kapcsolatos feladatai az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatósághoz (ONYF) kerültek - olvasható a szakblogon.

A társadalombiztosítási kifizetőhelyet fenntartó foglalkoztatóknak a kifizetett pénzbeli ellátásokról, baleseti táppénzről, továbbá a kifizetőhelyet megillető egyszázalékos mértékű költségtérítés összegéről havonta a kifizetőhelyi elszámolást továbbra is a székhelyük szerint illetékes kormányhivatalhoz kell benyújtaniuk.

A kifizetőhellyel nem rendelkező foglalkoztatóktól az OEP, illetve az ONYF már eddig is kizárólag az ÁNYK programmal kitöltött kérelmeket fogadta el, ám ezeket kinyomtatva és aláírva postán, vagy személyesen is eljuttathatták az egészségbiztosítónak. A szabályozásváltozás legfontosabb eleme, hogy a jövőben már csak az elektronikus úton benyújtott dokumentumokat fogadja el a hivatal.

Így a beszámolófeltöltések mellett ezentúl a csecsemőgondozási díjhoz, a gyermekgondozási díjhoz, a táppénzhez illetve a baleseti táppénzhez kapcsolódó kérelmek benyújtásához is szükséges az ügyfélkapus regisztráció, illetve a foglalkoztató képviselőjének, meghatalmazottjának külön regisztrálnia kell az egészségbiztosítónál.