A jövő év elejétől az autópályák, autóutak és főutak használatáért fizetendő, megtett úttal arányos díjról szóló törvény végrehajtási rendelete úgy módosul, hogy abban megjelenik az utólagos díjfizetési viszonteladó. Ez olyan viszonteladó, aki az ügyféllel kötött egyedi szerződése alapján az útdíjat az útdíjszolgáltatónak az ügyfél helyett fizeti meg. Ezért őt 1 százalék jutalék illeti meg. Jelenleg a viszonteladók a beszedett útdíj 2,5 százalékát kapják.

Az egyetemes útdíjszolgáltató az utólagos díjfizetés feltételeit az általános szerződési feltételekben határozza meg, amelytől azonban az egyetemes útdíjszolgáltató és az utólagos díjfizetési viszonteladó - egyező akarattal - eltérhetnek. Az egyetemes útdíjszolgáltató a szerződésben meghatározza az elszámolási időszakot, amely nem lehet 31 napnál hosszabb, és azt is, hogy az utólagos díjfizetési viszonteladó miként biztosítja az útdíj megfizetését.

A rendelet indoklása szerint az utólagos díjfizetés kiterjesztésének hatására várhatóan mintegy 40 milliárd forint forgalom terelődik át az utólagos díjfizetési mód felé, az egyéb vásárlási csatornákról. A forgalom egy része a jelenleg magasabb költséggel üzemelő viszonteladói értékesítési csatornákról, míg további részük az alacsonyabb költségű átutalásos és bankkártyás fizetési módról terelődik át.

A 3,5 tonna össztömeget meghaladó járművek után 2013 július elsejétől kell útdíjat fizetni. A kormány az útdíjszedési, valamint az egyetemes útdíjszolgáltatási feladatok ellátására az Állami Autópálya Kezelő Zrt.-t (ÁAK) jelölte ki. A kártyás fizetést az OTP nyerte, 2016 januártól utólagosan is lehet útdíjat fizetni, de csak a stabil üzleti vállalkozásoknak. Az idei költségvetésben 47 milliárd forint útdíj bevétel szerepel.