Fontos változás történt a magánnyugdíjpénztárakban

Az állva maradt magánnyugdíjpénztárak (mnyp) körülbelül egy ezreléket vonnak le pluszban költségeikre tagjaik vagyonából. Ezt először a 2016-os egyenlegekre érvényesítették - adta hírül az Azénpénzem.hu.
Napi.hu, 2017. január 10. kedd, 16:45
Fotó: Napi.hu

Vihart kavart a tagok körében, amikor a Horizont Magánnyugdíjpénztár arról értesítette tagjait, hogy egy 2016 júliusában életbe lépett jogszabály-módosítás alapján vagyonukból működésre plusz költséget vonnak le. A Horizont pedig ezt a bejelentést összekapcsolta azzal, hogy ez a változás lehetővé teszi számára, hogy hamarosan megkezdje a járadékszolgáltatást.

Valójában azonban a többi három mnyp is él a vagyon "nyirbálásának" lehetőségével - hívta fel a figyelmet a portál. A Szövetség 2016. augusztus végi dátummal vont le 0,1 százalékot az előző év végi egyenlegekből. Az MKB és a Budapest alapszabályában pedig azt a változtatást vette bele, hogy éves költségként a tagok egyéni számlájának 0,3 százalékát vonja le, de e költségbe beszámítja a vagyonkezelési tevékenység ellenértékét. A kasszák az új díj mellett is igényt tartanak adományokra, bár például a Szövetség ennek elvárt mértékét nyolcezerről ötezer forintra mérsékelte.

A tagok közül többen is háborognak a pluszlevonás miatt. Egyesek bíznak abban, hogy valamilyen jogi eljárással sikerülhet javítani a helyzeten, mérsékelni az elvárt tartalék nagyságát (alkotmányjogi panaszhoz tavaly ősszel kezdtek toborozni érintett tagokat) - írta az Azénpénzem.hu.

Eközben viszont a pénztárak tavaly átlagosan mintegy hét százalék hozamot értek el. Öt év alatt pedig csaknem 50 százalékkal növelték tagjaik vagyonát. További részletek itt.

HOZZÁSZÓLÁSOK