Több ponton is könnyítenének a diákhitelrendszer igénybe vételének feltételeiin - derül ki a nemzetgazdasági tárca (NGM) módosítási tervezetéből, amely március 24-ig véleményezhető. A tervek szerint az új verzió fő részei 2014. szeptember 1-jétól lépnek hatályba.

Plusz egy tanév, plusz öt év

A diákhitelezésre vonatkozó jogszabály a hallgatói hitelrendszerről szóló 1/2012. (I. 20.) kormányrendelet nevet viseli. A legfontosabb változás az lenne, hogy a hallgatói hitel "alapesetben" tíz tanulmányi félév helyett a jövőben tizenegy féléven át vehető majd fel - azzal, hogy az egységes, osztatlan képzésben részt vevők számára, ha a képzési idő meghosszabbodik, marad a tizennégy féléves maximum.

Emellett öt évvel hosszabbodna az életkori korlát is, azaz 35 év helyett szeptembertől 40 éves korig vehet fel egy hallgató diákhitelt - pontosabban az életkori maximum betöltését követő tanulmányi félévtől nem lesz számára a hitel folyósítható.

A törlesztés is könnyebb lesz

A visszafizetés pedig szintén több ponton válik könnyebbé. Egyrészt a hitelfelvevő a havi törlesztőrészletet minden hónapban az eddigi ötödike helyett egy héttel később, tizenkettedikéig köteles a DK Zrt.-nek megfizetni.

Már harmadmilliónyian éltek a lehetőséggel

A 2001-es indulástól 2013. június 30-ig összesen 333,2 ezren vettek fel Diákhitel1-et, melyből mintegy 100 ezren már visszafizették teljes tartozásukat. Diákhitel 2-t összesen 5,8 ezer fő számára folyósított a DK Zrt. 2012 szeptembere és 2013 júniusa között - derül ki a társaság legutóbbi közléséből.

Másrészt miközben továbbra is él az a lehetőség, hogy a Diákhitel szervezet (a Diákhitel Központ Zrt. - DK) bizonyos esetekben mérsékelt összegű törlesztőrészletet követeljen csak meg, ám ennek időbeli korlátja  24 hónapról (két év) 36 hónapra (három év) emelkedik.

Harmadrészt érdemben enyhítenek a nemfizetés felső korlátján is: eddig amennyiben a hitelfelvevővel szembeni a lejárt követelések összege meghaladta a hathavi törlesztőrészlet értékét és az illető a DK Zrt. írásbeli felszólítására határidőre nem fizetett, akkor a zrt. azonnali hatályú felmondással megszüntette a hitelszerződést, - most ez a limit tizenkét havi összegre emelkedik.

Lent vannak a kamatok

Idén az első félévre a szabad felhasználású Diákhitel1 kamatlábát 6,5 százalékban, a Diákhitel2 kamatát pedig 7,75 százalékban határozta meg a DK Zrt. (A kötött felhasználású Diákhitel2 -nél az állami kamattámogatás miatt az ügyfelekre eső rész továbbra is fix 2 százalék, az ezen felüli kamatrészt ugyanis a magyar állam kamattámogatás formájában állja a hitelfelvevő helyett.)
A cég a hitelnyújtáshoz szükséges forrásait kizárólag a pénz- és tőkepiacról vonja be, állami kezességvállalás mellett, a költségvetést nem terhelve. A finanszírozáshoz szükséges külső forrásokat hosszú lejáratú kölcsönök formájában az MFB Zrt.-től és az Európai Beruházási Banktól szerzi be a társaság. Mindezen túl meghatározó elem a nyilvános kötvénykibocsátásokon keresztül történő forrásbevonás is.
A Diákhitel1 konstrukciónél havi 15 és 50 ezer forint közötti hitelösszeg igényelhető, míg a kizárólag képzési díjra fordítható Diákhitel2 maximuma az adott képzésre meghirdetett önköltségi díj.

Negyedrészt pedig a kissé könnyebb lesz a kismamák élete is: a gyermekgondozási segély (gyes) mellett kereső tevékenységet folytatók akkor sem kötelesek a havi kötelező törlesztőrészletet teljesíteni, ha teljes munkaidőben dolgozak a gyes mellett.

A jogerős szabadságvesztés kizáró ok lesz

A hitelfelvétel annyiben szigorodna, hogy az eddigi négy feltétel - miszerint (1) a hallgató felsőoktatási intézményben érvényes hallgatói, tanulói jogviszonnyal rendelkezzen, (2) lakóhelyét a személyi adat- és lakcímnyilvántartásba bejelentette, (3) tanulmányai folytatása végett a képzési időszakra bejelentkezett, valamint (4) hiteligényléskor nincs érvényes, azonos hitelcélú felhasználást biztosító hallgatói hitel- vagy kölcsönszerződése a Diákhitel szervezettel - kiegészül egy ötödikkel, miszerint nem áll jogerős szabadságvesztés büntetés hatálya alatt.

Sokaknak jobb lesz

A diákhitel igénybevételének kedvezőbb feltételei elősegítik, hogy a hitelfelvevők felsőfokú tanulmányaikat anyagi problémák nélkül tudják befejezni. A diákhitel törlesztésére vonatkozó egyes feltételek módosítása a hiteladósok egy részénél elkerülhetővé teszi a szerződés felmondását és adók módjára történő behajtását - olvasható a tervezethez csatolt hatásvizsgálatban.

A törlesztés mérséklését évente 2-3 ezren kezdeményezik. Az NGM várakozásai szerint a jogosultsági idő növelése 15-20 ezer, a igénybevételre vonatkozó felső korhatár emelése pedig 3 ezer diákot érint. A felmondási feltételek kedvezőbbé tétele 3-4 ezer diák számára lehet előnyös. A gyes mellett keresőknek adott támogatás pedig 50-100 embert érinthet előnyösen.