Új tankönyvengedély-hosszabbítási eljárásra kötelezte a bíróság az Oktatási Hivatalt, miután az jogalap nélkül tagadta meg egy magánkiadó tankönyvének hosszabbítási igényét - derült ki a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon pénteken kihirdetett ítéletből az ugytudjuk.hu szerint.

Jövőre 822 magánkiadású tankönyv tűnhet el a rendelhető könyvek listájáról, most több mint 130 könyv számára csillant fel a remény, egyúttal a kiadóknak sem kell azonnal lehúzni a rolót.

Szerdán kezdődtek az első perek, melyeket a tankönyvpiacról folyamatosan kiszorított magánkiadók indítottak az Oktatási Hivatallal (OH) szemben, mert az megtagadta az összes lejárt engedélyű tankönyvük engedélyének meghosszabbítását idén májusban. Ez azzal fenyegette a kiadókat, hogy a 2019 szeptemberében induló tanévben könyveik többségéből már nem tanulhattak volna a diákok, veszélybe sodorva a kiadók működését.

A hivatal ugyanakkor sorra hosszabbította meg az állami kiadású tankönyvek engedélyét, ám mikor a magánkiadók is beadták ötéves hosszabbítási kérelmüket, azt visszautasították, mondván csak állami tankönyvek kaphatnak engedélyt, noha ilyenről nem rendelkezik jogszabály.

A több magánkiadó jogi képviseletét ellátó Boglucz István szerint ez a korlátozás alkotmányellenes is lenne, ugyanis lényegében kárpótlás nélkül megszűnne a magánkiadók kiadási joga a gyakorlatban.

A bíróság szóbeli ítélethirdetésében egyetértett a magánkiadók keresetével: az OH nem vizsgálhatta volna, hogy állami- vagy magán kiadású-e a tankönyv, csak a szokásos hosszabbítási követelmények szerint bírálhatta volna el a könyvet.

A kiadók több mint 130 tankönyv esetében fordultak bírósághoz. A mostani ítélettel megegyezőre számítanak a további perekben is - írja a portál.

Képünk forrása: Pixabay