Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bank konszolidált, nem auditált évközi pénzügyi beszámolója szerint a CIB-csoport mérlegfőösszege 1592 milliárd forintot tett ki 2016 június végén, ez ötszázalékos csökkenés 2015 decemberéhez képest. Az alacsonyabb eszközállomány oka főként az ügyfélhitelek további zsugorodása.

A CIB-csoport első félévi adózás utáni eredménye 33,8 milliárd forinttal javult 2015 első hat hónapjának jelentős veszteségéhez képest.  nettó kamatbevételek tavaly júniushoz képest csökkentek, a tavaly első félévi 15,36 milliárd forintról 14 milliárd forintra mérséklődtek egy év alatt, a banki teljes nettó jövedelem viszont 39,78 milliárd forintra nőtt az egy évvel korábbi 27,2 milliárd forintról.

A bank gyorsjelentése szerint megállt a CIB-csoport hitelállományának romlása 2016 első hat hónapjában. A 90 napon túli késedelemben lévő hitelek aránya 14,6 százalékra csökkent az idei első fél évben, ez 0,7 százalékos mérséklődés, ami elsősorban a portfolió tisztításának köszönhető. A hazai rendkívül alacsony kamatok és a banki verseny erősödése ellenére a pénzintézet a tavalyi évhez képest jelentős mértékben növelni tudta profitabilitását és hitelezési aktivitását. A CIB idei első fél évét az innováció gyorsítása, az új termékek bevezetése, a céltartalékképzés alacsony szintje és a rossz hitelállomány felgyorsult leépítése jellemezte.

A pénzintézet közleménye szerint a csoport tőkehelyzete szilárd. A bankcsoport tőkemegfelelési mutatója 19,5 százalék volt 2016 júniusában, az erős és szilárd tőkehelyzet fenntartása továbbra is kiemelt fontosságú.

A CIB jelentős mértékben növelte piaci részesedését a lakossági új hitelkihelyezéseknél, 2016 június végére 5,3 százalékos piaci hányadot ért el. További növekedés jellemezte a csoport piaci pozícióját a befektetési alapok esetében is, ahol részesedése 2016 június végére 7 százalékra emelkedett.