Fordulat Heineken-ügyben: meghátrálhat a magyar kormány

Csendben kihátrálnak a kormánypártok Lázár János és Semjén Zsolt nagy vihart kavart javaslatából, amely tiltott önkényuralmi jelkép használatára hivatkozva akár kétéves börtönbüntetéssel fenyegetné a Heineken forgalmazóját - értesült a hvg.hu.
K. Kiss Gergely, 2017. március 21. kedd, 08:07
Fotó: Reuters

A lap úgy tudja, a kormánypártok szépen csendben ejtik majd a múlt héten benyújtott Lex Heinekent, amely akár kétmilliárd forintra vagy letöltendő szabadságvesztésre büntetné az önkényuralmi jelképek - mint a vörös csillag - kereskedelmi célú felhasználóját. A tervezetet még a Fidesz-frakció jogászai is védhetetlennek találták.

A javaslat egyik benyújtója, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanakkor hétfőn úgy tartotta meg indulatos, Heineken-ellenes expozéját a tervezet frissen kezdődött általános vitájában, hogy a Fidesz és a KDNP délelőtti frakcióülésén már elhangzott: átgondolatlan volt és nem állja ki az alkotmányosság próbáját a javaslat.

Kósa Lajos frakcióvezető az ülésen viszonylag hosszan sorolta, hogy mi a baj a Lázár János és Semjén Zsolt javaslatával. Az egyik például, hogy a nemzetközi és uniós védjegyszabadalmi szabályok alapján bíróság előtt Magyarországnak nem lenne esélye a Heinekennel szemben. A holland gyártó vörös csillaga nemzetközileg védett védjegy, és ha Magyarországnak ezzel baja van, akkor azt sokkal korábban jeleznie kellett volna - legkésőbb mondjuk az európai uniós csatlakozáskor, amivel egyúttal az áruk szabad mozgásáról szóló egyezmény szabályait is elfogadta.

Létezik ugyan olyan, hogy egy védjegy bizonyos okok miatt módosított formában szerepel egy adott országban, de azt nagyon nyomós indoklással alátámasztva kell kezdeményezni és nem több évtizeddel azután, hogy az érintett gyártó forgalmazni kezdte a terméket. Az olyan apróságokról már nem is beszélve, hogy hiába tiltanák be a vörös csillagos sört Magyarországon, egy sima - mondjuk német - Bajnokok Ligája-meccs közvetítésével (a Heineken a BL egyik főszponzora) a focipálya melletti molinókon ugyanúgy eljuthatna több millió magyar háztartásba.

A frakció jogászai szerint a hazai Alkotmánybíróság és a nemzetközi bíróság előtt is védhetetlen a tervezet: mindkettő kimondta már korábban, hogy a vörös csillag puszta használata nem elegendő a büntethetőséghez, csak akkor szankcionálandó, ha a köznyugalom megzavarására alkalmas magatartás társul hozzá. Ebből a szempontból pedig nincs különbség aközött, hogy a Munkáspárt (amúgy békés) vezetőjének kabáthajtókáján vagy egy sörösüveg címkéjén szerepel a szimbólum - írja a hvg.hu.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2017.03.28 09:39

@MLB2017: " te valami vöröscsillagos kegyelt lehettél, hogy ilyen szép emlékű nosztalgia fogott el."

Figyelj te szerencsétlen neo hungarista.

Nem az én apám volt párttitkár, és szochazás kitüntetett, hanem a jelenlegi magyar kormány 2 kiválósága rendelkezik ilyen ősökkel...

A vörös csillag kegyeltjei most ott ülnek a fidesz soraiban többnyire.
Nem kívánom felsorolni a neveket, mert túl hosszú lenne a névsor.

Személy szerint nem kívánatos kategória voltam, mert az anyai nagyszüleim kuláknak minősültek, az apai nagyapámat nemes egyszerűséggel fekete reakciósnak tartották a falujában a két fentebb említett elvbarátai...
Ne aggódj, sokan vannak a soraitokban olyanok, akik jól megéltek a létező szocializmusban az eszméből - a köteles pl. felvételi nélkül jutott be az egyetemre - de most mindent tagadnak ami a múltjuk integráns részét képezi.

Hívhatod politikának, ha akarod, de ez simán jellemhiba,

Ami pedig a vitát illeti: én megtanultam, hogy olyan dolgokkal nem kell foglalkozni, amin már nem tudok változtatni.
Ami az emberi méltóság megsértését illeti, azt kérd számon a jelen azon uraitól, akik a vörös csillagos eszméből éltek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2017.03.27 08:46

Nem a vörös csillag itt a lényeg hanem a nacionalista hőbörgés.
Ebben az országban 880 ezer párttag volt, a legvidámabb barakk nevet viseltük. mindenki érzi, hogy dehogy volt a vörös csillag annyira borzasztó. Persze néhányan nem így gondolják, ez érthető, ha valóban üldözést szenvedtek, ők nagyon kevesen vannak. Nyugat-Európa megint tisztábban lát mint mindig.
Lázár is tisztán lát csak a bosszú fontosabb!
Hajrá Heineken, utálom az ostoba nacionalistákat, akiknek messze több áldozata volt e hazában, mint a kommunistáknak! Még csak az hiányzik, hogy errefelé megint egymás torkának essenek a nemzetek. ha Orbánon múlik így lesz! Ezért kell az Unió, ezért is!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2017, 2017.03.27 08:08

@Abbe: "Mindössze annyit mondtam, hogy a termék jelzése korábbi, mint a létező szocializmus. "
Érdekes. A carlsberg horogkeresztes logója is korábban volt mint az nsdap. Mégis megváltoztatták.
te el tudod képzelni ma is úgy használják a szvasztikát, hogy ne ajvákoljanak ellene?
Ugye nem.

"A cég nagy valószínűséggel nem fogja a logót megváltoztatni, és perre megy Mo. ellen"
Ez így van. Le fogják sz@rni, h Mo-n rengeteg érintett ember van akiket zavarhat emberi méltóságában.

"nyilaskereszt, vagy a vöröscsillag alatt élt e nagyobb gazdasági és emberi biztonságban, vagy küzdött a létéért..."
Nem, az emberi méltóságokban megsértett emberek nem hasonlítgatják össze a kettőt. Egyik sem különb a másiknál. SŐT.. (100 millió áldozat) Ez csak a te elmédben létezik.
te valami vöröscsillagos kegyelt lehettél, hogy ilyen szép emlékű nosztalgia fogott el.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2017.03.27 00:22

@Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto:
Hibbant mi az hogy a fajtád? Egy zűr esetén mert ki tudja, az Orbánék által felhergelt székelyek túszok az ország közepén!
Nézetem szerint Orbánék csak kárt okoztak a székelyeknek. A magyar állampolgárság egy fikció csupán, amelynek a románok bármikor véget vethetnek.
De arra alkalmas hogy ferde szemmel nézzenek rájuk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto, 2017.03.26 23:04

@foldnyuzo: "Nem lesz olyan ország Európában amely mellénk állna"

De igen, ostoba, az oroszok, akik egyébként is régóta tervezik Románia megszüntetését. Ezért is fél tőlük a fajtád, visítva.

ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html