Váratlanul gyors megoldás születhet a Rác fürdő ügyében. A Napi.hu értesülései szerint egy kínai befektetési holding kívánja megvásárolni a hányatott sorsú fürdőt a mellette álló hotellel együtt. A turisztikai érdekeltségekkel is rendelkező befektető a vételárat már ügyvédi letétbe helyezte, csak a főváros jóváhagyására vár, hogy tulajdont szerezzen.

Információink szerint ügyvédeiken keresztül tárgyalásokat is folytattak a főpolgármesterrel, de a döntésre az augusztus végi közgyűlésig várni kell. A kínai befektetővel kapcsolatos kérdéseinkkel megkerestük a Főpolgármesteri Hivatalt, de a sajtóosztály későbbre ígért választ.

Annyi azonban biztosnak látszik, hogy a kínai szakmai befektető megjelenése áttörést jelenthet a hosszú évek óta tartó, egyre reménytelenebb ügyben. Ha ugyanis a főváros jóváhagyja a vásárlást, a befektető jelentős pénzt fizetne az önkormányzatnak és viszonylag rövid időn belül megnyithatná a páratlan szépségű fürdőt. Az épület mellett lévő, 67 szobás hotellel ugyan már hat éve megkapta a használatba vételi engedélyt, de egy napot sem volt nyitva. A sokmilliárdos rekonstrukción átesett fürdő és az új hotel állaga ma már aggodalomra ad okot - a megnyitáshoz becslések szerint egymilliárdos újabb beruházás szükséges.

A helyzetet tovább bonyolíthatja, ha megindul a két beruházó cég, a Rác Beruházó Befektető és Szolgáltató Kft. és a Rác Nosztalgia Beruházó és Szolgáltató Kft. felszámolási eljárása. E két vállalkozás esetében egy hónappal ezelőtt állami felszámoló kijelölését rendelte el a kormány. A csődtörvény értelmében ugyanis a kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősíthet cégeket.

A felszámolási eljárás lehetőségéről még tavaly nyáron döntött a fővárosi közgyűlés. Az eljárást tavaly nyáron indították el. A két említett hatszázmillió forinttal tartozik a fővárosi önkormányzatnak és egyik gazdasági társaságának. Amennyiben a főváros megállapodik a befektetővel, akkor a két Rác-társaság kötelezettségeit kifizetik az ügyvédi letétben lévő pénzből, ami után megnyithatna a hotel és fürdő.

A rekonstrukció és a hotelépítés mintegy 11 milliárd forintba kerül, ehhez a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. 6,4 milliárd forintos hitelt biztosított, 750 millió forint pedig az uniós Széchenyi terv támogatásából érkezett. A főváros az MFB-s hitelt harmadáron vehette át, s jelenleg az önkormányzatának minden lehetősége megvan arra, hogy döntsön a Rác fürdő jövőjéről.

QP | Quality Placement