A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Idén jó esély van arra, hogy a hazánk számára legfontosabb küldő országok − amelyek közé már az orosz, cseh és szlovák piac is felzárkózott − lakosai némileg többet költhetnek utazásra, mint korábban − véli Róna Iván turisztikai szakértő. Ezzel növekedhet a beutazó turizmusból származó vendégéjszakák és a nominálisan elköltött forintok összege − ám a költségek emelkedése miatt ezzel várhatóan nem jár együtt a szolgáltatók nyereségének bővülése. Különösen akkor, ha a forint mostani gyengülése tendenciává válik, hiszen hiába kapnak több forintot, ha az árfolyam-növekedés gerjesztette infláció következtében emelkednek a fenntartási költségeik és a hotelek többségét is sújtó devizahitelek forintban mért adósságszolgálatai. A Malév kiesése miatt jelentősen csökkent a hozzánk utazó, jól fizető üzletemberek és különösen a konferenciaturisták száma, akik a kiszámíthatóságot szem előtt tartva nem repülnek fapados járatokkal. A piacot stabilizáló nemzeti légitársaság eltűnésével jó néhány desztinációval megszakadt a közvetlen összeköttetés, a konkurencia nélkül maradt légitársaságok pedig úgy emelték áraikat, hogy ez rontja a hazai konferenciaszervezők esélyeit. Fontos lenne egy új "Malév" színre lépése, ám ez − figyelmeztet Róna Iván − nem azonnal hozná a minőségi konferenciaturisták tömegét, hiszen egy konferenciát ugyan hamar lemondanak, ám az eseményeket 2-3-4 évre előre tervezik.

A belföldi turizmus tekintetében a lakosság folyamatosan csökkenő jövedelmi szintje miatt még akkor is enyhe visszaeséssel kell számolni, ha a Szép kártya-feltöltések igen kedvező képet mutatnak.

Deák Imre, a Danubius Hotels vezérigazgatója szerint semmi komoly ok nincs arra, hogy a szállodafoglalások terén lényeges javulás következzen be. Miközben a vidéki gyógy- és üdülőszállodák tekintetében − különösen az orosz vendégeknek köszönhetően − ismét jó évet vár, a városi és a fővárosi hotelek továbbra is nehéz időszakot élnek át. Jó hír a Szép kártya lejáró keretének meghosszabbítása, ami segítséget jelenthet a mindig nehezebb első negyedévben és az is, hogy az idén Eb-ket és több más rangos nemzetközi sporteseményt is rendeznek nálunk. A sármelléki repülőtér feléledése is hasznos, ám a Malév kiesését szerinte is megérzi a céges szakmai és konferenciavendégeket kiszolgáló ágazat. Deák Imre szerint ráadásul a banki tranzakciós adó és az energiaár-növekedés további terheket jelent, ami a szükséges felújításokat is megnehezíti.

A független szállodák közül az Eger Park Hotel igazgatója, Harmati László szerint a Szép kártya szinten tarthatja a belföldi turizmust. Emellett az egyéni stratégiák jelenthetnek kitörési lehetőséget. Akadálymentesített szállodájuk számára például komoly előrelépést hozott a paralimpiai mozgalommal kialakított együttműködés: több nemzetközi verseny sportolóit látják vendégül. Újabb vendégkört teremthet a korábbi háromcsillagos szárny négycsillagossá fejlesztése, valamint egy lovas bázis megvásárlása, illetve a wellness-részleg jelentős bővítése, amire európai uniós pályázati forrásokat is felhasználnak. Ugyancsak uniós források segítik a tavasszal megnyíló Történelmi élménypark megszületését Sümegen, ahol ifj. Papp Imre, a Hotel Kapitány vezetője az új attrakció mellett abban látja az előrelépés esélyét, hogy nemzetközileg is tovább erősítenek a családosok piacán. A Park Inn by Radisson Sárvár szakemberei szerint a fővárosban most megnyitott Park Inn by Radisson Hotel Budapest megjelenése tovább növelheti ismertségüket és ez jótékonyan hathat a két ház üzletmenetére. Ráadásul a Carlson Rezidor-hotelcsoport emellett már a Park Inn by Radisson Zalakaros nyitását is bejelentette, ami 2015 első negyedévére esik majd.

Kép: Napi grafikonok