Fordult a hangulat a magyar kkv-knál: béremelés helyett bércsökkentés jöhet

Erősen visszaesett a fizetésemelésben gondolkodó kis- és középvállalkozások aránya a K&H kkv bizalmi index legfrissebb adatai alapján. Az előző negyedévben még a cégek 70 százaléka tervezett béremeléssel, most tízből csupán négyen. Ezzel szemben 12 százalékra nőtt a csökkentésben gondolkodók aránya, ami már évek óta nem volt jellemző. Összességében a keresetek stagnálása lesz jellemző a következő időszakra - írja felmérésére hivatkozva a K&H.
Domokos Erika, 2020. szeptember 18. péntek, 12:30
Fotó: Getty Images

A KSH legfrissebb adatai alapján idén májusban 9,4 százalékkal, 398 800 forintra nőtt a bruttó átlagkereset az előző év azonos időszakához képest.

"A keresetnövekedés lendülete megtörhet a következő egy évben, ugyanis a K&H kkv bizalmi index eredményei alapján jelentős változás várható az átlagfizetésekben. Az előző negyedévhez képest 28 százalékponttal kevesebben, a hazai cégvezetők 42 százaléka tervezi csak a bérek növelését, és a kkv-k közel fele (45 százalék) nem tervez munkabért érintő változással a következő egy évben. Emellett jelentősen növekedett azok aránya, akik keresetcsökkenésre számítanak, közel minden tizedik kkv (12 százalék) számol ezzel" - foglalta össze az eredményeket Kökény Roland, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

Jobbak a kilátások a mezőgazdasági cégeknél

A bérezési szándék a cég méretét tekintve, valamint szektoronként is eltérő képet mutat. Legkevésbé a mikrovállalkozások (39 százalék) és a szolgáltatási szektorban (38 százalék) tevékenykedő cégek vélik reálisnak a bérek növelését. Csak a mezőgazdaságban nem esett vissza drasztikusan a fizetésemelést prognosztizálók aránya, a cégek 58 százaléka számol vele.

A kormány megtámogatta a Szép-kártyákat

Továbbra is népszerűek a cafeteria juttatások, ugyanis az előző negyedévhez képest 6 százalékponttal nagyobb arányban, a cégek majdnem fele (45 százalék) tervez valamely formájával. A jelenleginél magasabb érték (53 százalék) utoljára a 2019-es cafeteria szabályozás előtt, 2018. negyedik negyedévében fordult elő. A cafeteria elemeket tekintve a munkába járás költségtérítése annak ellenére a legnépszerűbb, hogy 2019-től már jövedelemként adózik: közel minden negyedik cég (22 százalék) alkalmazná ezt a formát a következő egy évben. Az étkezési hozzájárulás Szép-kártyán, valamint a Szép-kártya szabadidő cafeteria elemek népszerűsége kis mértékben emelkedett az előző negyedévhez képest: az étkezési hozzájárulás 8 százalékról 11 százalékra, a szabadidő és szálláshely alszámla pedig 5 százalékról 7 százalékra.

"A Szép-kártya népszerűsége tovább nőhet, nagyrészt a kormányzati intézkedések következményeként. Ennek keretében többek között megszüntették az ilyen juttatások után fizetendő szociális hozzájárulási adót az év végéig, valamint a versenyszférában 450 ezerről 800 ezer forintra emelték meg a kedvezményes adózással nyújtható Szép-kártya juttatás keretösszegét. Arra számítunk, hogy a kedvezmények miatt az év hátralévő részében dinamikusabban növekszik majd a a kártyákra feltöltött összeg, amelynek kedveltségét a belföldi felhasználási lehetőség tovább növelheti" - tette hozzá Kökény Roland.

A K&H és a GfK 2004 óta folyamatosan készíti negyedévenként a K&H kkv bizalmi index összeállítását, ami 400 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóinak megkérdezésével történik.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Denden, 2020.09.18 15:53

Sajnos a magyar gazdaság konzerválta az alacsony bérviszonyokat. Csak nominális növekedést tudunk felmutatni. A reálbérek nem tudnak nőni. Csakhogy ennek van egy borzalmas vonzata.
Azt mondjuk a magyar munka nem hatékony, rossza a hatásfokunk, nem dolgozunk eleget. Valóban! Erre mondanék egy példát:
Egy Osztrák fodrász egy nap elkészít 6-8 frizurát 8 óra alatt. Egy Magyar elkészít 10-12 frizurát 8 óra alatt. Melyik a hatékonyabb? A válasz, hogy az Osztrák. Azért mert kevesebb munkával nagyobb hasznot tud előállítani. De ezt csak azért teheti mert a piac ott tud nagyobb árat fizetni. Tehát fontos a belföldi fogyasztás serkentése. Ha nem nő a jövedelem az pont azt szüli, hogy nem is fog talán soha.
Mi sajnos beleragadtunk ebbe az ördögi körbe.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html