Forráshiánnyal küzdenek a hazai kistigrisek

Ismét összeállította a 100 kistigrisnek számító kis- és középvállalkozásról szóló listáját a Coface Hungary illetve az Üzlettárs magazin.
Nagy László Nándor, 2008. május 15. csütörtök, 10:25
Fotó:

Ahogy azt a sajtótájékoztatón elmondták, a kkv-k továbbra is rendkívüli forráshiánnyal küszködnek, márpedig az eddigi tapasztalatok szerint az eszközállomány rendkívül fontos, mivel egy ötlet és az abból származó siker is oda lehet, ha nincs a cégnek kellő alapja a további növekedéshez.

A felmérés szerint a magyar kkv-k között elenyésző, mindössze 15 százalékos a termelő-gyártó cégek aránya. A hazai kkv-k a bruttó hazai össztermék kevesebb mint 50 százalékát adják, miközben ez az arány külföldön 80 százalékos. A piacon jelenlévő kisebb társaságok komoly mértékben függnek a multiktól, nagyon kevés olyan cég van, amely terméke nyomán önállóan is képes megélni, és ugyanígy rendkívül alacsony a kkv-k export esélye is.

További problémát jelent, hogy Mo-n a régióban a legmagasabb a nem fizetések aránya, ennek ellenére továbbra is rendkívül kevés azon cégek száma, akik folyamatosan hitelinformációs szolgáltatásokat vesznek igénybe, a kkv-k között pedig messze az átlagnál is alacsonyabb ez az arány.

A tapasztalatok szerint az a vállalkozás lehet sikeres, amely nem ugrál az üzleti lehetőségek között, és igyekszik a nehéz időket is végigszenvedni.

A lap és a hitelbiztosító által összeállított rangsor élén a GEHL-Rak Mezőgazdasági Szolgáltató és Termelő Kft.

HOZZÁSZÓLÁSOK