Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nyolc hónappal a tavalyi sztrájkhelyzet után ismét feszültség alakult ki az Audi győri motorgyárában: az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) közleménye szerint patthelyzet alakult ki a bértárgyalásokon. Az érdekképviselet decemberben adta át utolsó ajánlatát a munkáltatónak, amely január 16-ig kért időt a véleményezésre.

Az Audi az esedékes fordulón elrugaszkodottnak értékelte a szakszervezet követelését, álláspontjuk szerint ez még a még a kezdeti szakszervezeti ajánlatnál is magasabb bértömeget jelent. A munkáltatói oldal ezért visszavonta az ajánlatát és a tárgyalások újrakezdését indítványozta.

Ezt vonták vissza

Decemberben az autóipari vállalat minden dolgozójának egységesen bruttó 25 ezer forintnyi fizetésemelést ajánlott 2017-re és 2018-ra vonatkozóan. A választható béren kívüli juttatások mértékét a 2017-es évre 595 ezer, míg 2018-ra 620 ezer forintban határozták volna meg - írtuk meg korábban. Ezen felül több, a munkavállalói elkötelezettséget támogató jutalom bevezetéséről is döntöttek.

Ezzel szemben az AHFSZ, a 2017-es évre, valamint 2018-ra is egységesen mindenkinek bruttó 45 ezer forintos béremelést követelt. A választható béren kívüli juttatások körében pedig mindkét évre 650 ezer forintnyi keretet javasolnak az Audinak. A tervezett bónuszokat ugyanakkor jónak tartotta a szakszervezet.

Miért kért ennyit a szakszervezet?

Az AHFSZ kiemeli, hogy nem fogadja el az Audi azon hozzáállását, hogy a munkavállalók béremelésének terhére legyen megtakarítva a konszernben bekövetkezett dízelbotrány anyagi terhei.

A szervezet szerint - bár az Audi nem a garantált bérminimumon foglalkoztatja alkalmazottjait - mostanra a garantált bérminimum már megközelíti az audis bérminimumot. A képviselet szerint a jelenlegi bérezési rendszer már nem képes a munkavállalók, s legfőképp a szakképzett munkavállalók megtartására. A bérfejlesztés ráadásul jelentős állami segítséggel történne a járulékok csökkentése miatt.

Természetesen megkerestük az Audit is, ám a cég nem kívánt reagálni a hírekre.