Förtelmes állapotok Nagyi palacsintázójánál - lépett a hatóság

Mintegy 30 kilogramm nyomon követhetetlen készétel forgalomba hozatalát tiltotta meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy budai vendéglátóhelyen. Az ellenőrzés során megállapított komoly élelmiszer-biztonsági és higiéniai hiányosságok miatt azonnali hatállyal elrendelték az üzlet ételkészítő és –forgalmazó tevékenységének felfüggesztését is.
K. Kiss Gergely, 2017. június 23. péntek, 11:07
Fotó: Napi.hu

Számos ponton megsértette a jogszabályokban előírt élelmiszer-biztonsági és higiéniai követelményeket az a fővárosi palacsintázó, amelyben június derekán tartottak ellenőrzést a Nébih szakemberei. Az éttermet a szentendrei székhelyű Hepinagyi Kft. üzemelteti

Amellett, hogy a vendéglátó üzlet valamennyi helyisége és berendezése erősen szennyezett volt, nem működtették a kötelezően előírt HACCP-rendszert, nem volt biztonságos az ételkészítési technológia, továbbá nem volt megfelelő a takarítási utasítás sem. A személyzet élelmiszerbiztonsági oktatásáról szintén nem tudtak igazoló dokumentumot bemutatni.

Az üzlet szemmel láthatóan régóta takarítatlan helyiségeiben a hűtő- és fagyasztó berendezéseket jeges, szennyezett és rozsdás állapotban, több esetben belső világítás nélkül használták. A hűtőkben fedetlenül tárolták egymás mellett a túrókrémet, a milánói makarónit, a gyümölcssalátát, a tejszínes-sonkás gombakrémet és a sertéspörköltet, esetenként az ételek előkészítéséhez használt kanállal együtt. A tálalópulton szintén fedetlenül, szennyeződésnek kitéve kínálták a kakaóport, diót, mézet és mogyorókrémet.

Budán, a Batthyány téren és a Hattyú utcában Nagyi palacsintázója néven vendéglátóhelyeket üzemeltető Hepinagyi Kft. tavaly 122 millió forint nettó árbevétel mellett 11 milliós veszteséggel zárt. A 2001-ben alapított cég a szentendrei Zanati Gábor és a budapesti lakóhelyű Zanati Béla érdekeltségébe tartozik - derül ki a Céginfo.hu adataiból. A cég saját tőkéje mínusz 31 millió forintot mutatott 2016 végén. Az előző üzleti év sem hozhatott sok boldogságot a Hepinagyi Kft.-nek, akkor 115 milliós forgalom mellet 8 milliós mínuszt mutatott a mérlege.

Az ellenőrök 30 kilogramm jelöletlen, nyomon követhetetlen készételt különítettek el, egyúttal elrendelték annak élelmiszer-hulladékként történő megsemmisítését. A helyszínen tapasztalt súlyos, a fogyasztók egészségét veszélyeztető hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztették az étterem ételkészítő és -forgalmazó tevékenységét.

A vendéglátóhely ételkészítő tevékenységét akkor folytathatja, ha a 24 órás üzemeltetéshez igazított takarítási utasítást kidolgozták, a másik üzletben előre megsütött palacsinta készítésére épített technológiát biztonságossá tették, a HACCP rendszert átdolgozták, a dolgozók soron kívüli élelmiszerbiztonsági oktatását elvégezték és a rendezett üzletet, valamint a biztonságos üzemeltetéshez feltételül szabott dokumentumokat a Nébih szakembereinek bemutatták.

Az eljárás folyamatban van, az ügyben több százezer forintos bírság várható.

A hatóság által tervezett átfogó vizsgálatról itt írtunk.

HOZZÁSZÓLÁSOK