Ha távfűtést használ, ez a hír érdekelni fogja

Fordulat történt a távfűtés megítélésében, egyre több ember tartja modern és árban megfizethető fűtési módnak - derül ki a Főtáv Zrt. legújabb felmérésből, amely decemberben zárult.
Napi.hu, 2021. február 6. szombat, 16:30
Fotó: Getty Images

Varga Zsolt

Többek között arról kérdezték a budapesti polgárokat, hogy szerintük melyik fűtési mód a leginkább modern, gazdaságos és környezetbarát. A teljes budapesti népességből kiválasztott megkérdezettek többsége nagyjából jól tippelt, amikor 200 ezernél több fővárosi lakossági távhő fogyasztót jelölt meg - a valós szám 245 ezer.

A távfűtés modern és már jó ideje nem egyenlő a panellakásokkal (összesen mintegy kétezer intézményi és egyéb fogyasztó is távhővel fűt). Az is közismert, hogy ma már mind több újonnan épített társasházat, középületet, irodaházat, szállodát kötnek rá a távhőrendszerre, ám csak kevesebb, mint a válaszolók fele gondolta, hogy például a bevásárlóközpontokat, a múzeumokat, sportcsarnokokat és stadionokat is távhővel fűtik. Ezt a válaszadók többsége csak a Művészetek Palotájáról feltételezte. Pedig bőven lenne példa: a Magyar Telekom új székháza, a Duna Aréna, a Mátyás Templom, a Puskás Stadion, a Városháza, a Magyarok Háza vagy a BME Schönherz kollégiuma.

A legfiatalabb válaszadók voltak a leginkább járatosak zöld ügyekben, de még az ő ismereteik is némileg hiányosak a távhővel kapcsolatban. Biztató, miszerint a megkérdezettek többsége szerint elképzelhető, hogy hulladék elégetésével hőt lehet előállítani, tehát egyre többen pozitívan gondolkodnak a hulladék energetikai hasznosításáról.

Az eredmények alapján az emberek 89 százaléka fontosnak tartja, hogy otthona fűtési módja milyen hatással van a környezetre. Magyarán: mennyire légszennyező. Kizárólag környezettudatosságból a megkérdezettek harmada mindenképpen fűtési módot váltana, további 60 százalék viszont csak akkor, ha ez költségcsökkenéssel is járna, azaz spórolna vele.

Összességében a megkérdezetteknek csak a fele tartja a távfűtést inkább környezetkímélőnek a többi fűtési móddal szemben, miközben a fővárosi távhőrendszer valójában évente 217 ezer tonna szén-dioxid kibocsátást takarít meg. A válaszadók 41 százaléka jelölte meg a helyes értéket, miszerint a távfűtés szélesebb körű alkalmazása több mint 150 ezer tonnával járulna hozzá a klímavédelmi célokhoz, és persze Budapest levegőtisztasága is számottevően javulna. A kérdésekre adott válaszokból kiderült, hogy a két nem közül a nők elkötelezettebbek a környezetvédelem iránt.

A felmérésben a 18-59 éves, mobil telefonnal rendelkező budapesti lakosok vettek részt, férfiak és nők 49-51 százalékos arányban. A megkérdezettek 76 százaléka érettségivel, illetve diplomával rendelkezik, 23 százaléka általános iskolát, illetve szakmunkásképzőt végzett.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix16, 2021.02.06 22:29

@cselcsabi:
"50 évvel ezelőtt beépített radiátorokkal"

LOOOOL
AZ 50 ÉVE BEÉPÍTETT ÖNTÖTTVAS RADIÁTOR JOBB? TARTÓSABB MINT AZ ÚJAK!
:D
Hallottál már tűszelepes hőfokszabályzóról?

https://www.gepeszbolt.hu/460-radiatorszelep-kellekek
3-4e ft. darabja...
Aztán annyi fokot csinálsz, amennyit akarsz...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Elhetetlen, 2021.02.06 22:21

@renitencs: Egy rossz vicc. Annyit nem nyertél, mint itt az egyik tulajdonos. Ügyvéd, a lakás irodaként működik. Mikor meg kellett szavazni, hogy 70 % legyen a mért érték utáni fizetés, és 30 % a terület alapú, vagy 60-40, az ügyvéd úr bedobta, hogy jobb a 70-30, mert akkor jobban odafigyelünk, többet spórolunk. Rajtam kívül senki nem emlékezett, hogy az előző taggyűlésen mondta, hogy ő nem fűt, mert öltönyben, cipőben elég, amennyit az alatta, felette levő fűt. Ő 70%-ot nyert. Én meg nem mertem szólni, mert azon az előző gyűlésen csúnyán nekem esett a társaság. Az előtér, a lépcső melletti lábazat sötétszürke márvány (kis szépséghibákkal, tanácsi lakások voltak), és azt mertem mondani, hogy a méter magas sáv a kő fölött szép lenne halványszürkével, a többi fehér, hát kaptam rendesen, mert az olyan mint egy börtön, és hasonlók. Libafos zöldre festettek, de még az eredetileg fekete lépcsőkorlátot is. A közös képviselőt meg semmi nem érdekli, nem itt lakik. Nehéz ez a társasházi létforma, de nekem egy saját ház kézben tartása nehezebb lenne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Elhetetlen, 2021.02.06 21:18

@cselcsabi: Lehet, hogy kicsit mellé mentél. Nem a távfűtéssel van a baj, nem is a radiátorokkal, (az enyémek is vannak annyi idősek). Gondolom, társasházban laksz. Közös képviselő, lakógyűlés, megszavaztatni az átalakítást. Nagyon jó kis beállítható radiátor szelepek vannak, a szakik megcsinálják, gond megoldva.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

halacska40, 2021.02.06 19:31

@cselcsabi: Csukd be az ablakot tegyél be 2 fapadot és nyiss egy szaunát hüegyerek:)
Ha-ha-ha:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

cselcsabi, 2021.02.06 17:48

Agyamra megy a távfűtés! Most is 26 fok van a lakásomban, nappal szakad rólam a víz, éjjel meg nem tudok aludni, olyan meleg van. Pedig egész nap nyitva van az ablak.
Botrány, hogy 50 évvel ezelőtt beépített radiátorokkal fűtjük az utcát a Kerepesi úti lakótelepen!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html