A módosító közleményt az uniós közbeszerzési közlönyben tette közzé az ajánlatkérő Budapest Főváros Önkormányzata. A "Főváros patkánymentes állapotának fenntartása a 2018-2022. évekre" elnevezésű tender eredményeként az önkormányzat tavaly július 19-én kötött szerződést a nyertes konzorciummal. Ennek tagjai a békési Rovért Kft., a kecskeméti Növényvédő és Kártevőirtó Kft., a gyulai Bogármérnökség Kft. és a szegedi Hygiénia Kártevőirtó és Szolgáltató Kft. Az ellenszolgáltatás 1 milliárd 25 millió forint volt.

A módosítást az ajánlatkérő azzal indokolta, hogy a szerződés teljesítése során a vállalkozótól további, kiegészítő szolgáltatás megrendelése vált szükségessé a patkányok fővárosi elszaporodása miatt. Kizárólag a nyertes konzorcium rendelkezik azokkal az információkkal, amelyek a többletfeladatok ellátását biztosítják. Ilyen releváns információ különösen a patkánypopuláció jelenlegi kiterjedése és területi megoszlása a kezelésre kijelölt területen, az alkalmazott, a közműszolgáltatóval egyeztetett és általa elfogadott - a szennyvízrendszer kezelésére vonatkozó - technológia. Más vállalkozó új közbeszerzési eljárás keretében történő bevonása jelentős időveszteséggel - és ebből adódóan közegészségügyi kockázattal - járna - írték az indoklásban, hogy miért csak ennek a konzorciumnak adtak plusz munkát.

Április végén Tarlós István főpolgármester közleményt adott ki a rágcsálóhelyzet megoldásával kapcsolatos vitáról, e szerint fővárosi önkormányzat megvédi Budapest lakosságát az állítólagos inváziótól. A főváros a Nemzeti Népegészségügyi Központ segítségével 2019 tavaszára kidolgozta a többleteljárás módszerét. A bizottsági ülésen az ezzel összefüggő szerződésmódosítást kellett volna jóváhagyni, hogy a 650 millió forintból fizethető legyen a többlettevékenység. A döntés a többletköltségről május elején született meg.