Frankárfolyam-plafon az FHB-nál

Várhatóan három hónapig maximum 205 forintos kedvezményes törlesztési árfolyamon számolja el az FHB a svájcifrank-alapú jelzáloghitelek esedékes törlesztőrészletét - jelentette be a hitelintézet.
B. Varga Judit, 2010. július 6. kedd, 14:17
Fotó:

Az intézkedés a tájékoztatás szerint július 6-ától van életben. Természetesen - ezen időszak alatt is - amennyiben a törlesztési árfolyam vagy a hitelkonverziós eladási árfolyam alacsonyabb, mint a kedvezményes törlesztési árfolyam, akkor a törlesztőrészletet ezen alacsonyabb, tényleges árfolyamon számolják el. A kedvezményes törlesztési árfolyamot felfüggesztik viszont mindazon napokon, amelyeken a Magyar Nemzeti Bank (MNB) megelőző 30 napi svájcifrank-középárfolyamának átlaga meghaladja a 215 forintos frankárfolyamot. Az FHB ugyanis ezt szélsőséges piaci helyzetnek minősíti.

A bank közleményében rögzítette azt is, hogy a kedvezményes törlesztési árfolyam alkalmazását bármikor egyoldalúan meghosszabbíthatja vagy megszüntetheti.

Mint hangsúlyozzák: az ügyfelek felerősödött árfolyamkockázatának ilyen újszerű, a hazai piacon egyedülálló módon való csökkentésének feltétele az ügyfelek részéről mindössze a törlesztési fegyelem fenntartása.

A némiképp felemás módon alkalmazandó árfolyamplafon ugyan valóban kizárólag az FHB-nál bukkan fel, de a devizaadósoknak más bank is nyújt segítséget. A K&H Bank június elsejétől lehetővé teszi a svájcifrank-alapú jelzáloghitelek kedvezményes forintra konvertálását. Amíg a svájci frank-forint keresztárfolyam tartósan - legalább 30 napon, vagyis egy teljes törlesztési perióduson át folyamatosan - nem csökken 175 forint alá, addig ezt a lehetőséget jegybanki középárfolyamon biztosítják. Ide sorolható az is, hogy az OTP egyes forint-, euró- és svájcifrank-alapú fogyasztási, valamint lakás-, illetve jelzálog típusú hiteleinél differenciált mértékben csökkentette június elsejétől a kamatot. Tájékoztatásuk szerint a kamatdöntés egy 10 millió forint hitelösszegű, 20 éves futamidejű, svájcifrank-alapú lakáshitellel rendelkező háztartás számára egy év alatt 15 ezer forintot meghaladó megtakarítást eredményezhet.

HOZZÁSZÓLÁSOK