Fricska Simornak - ennyit kaphat ezentúl az MNB-elnök

A nemzetgazdasági miniszter által beterjesztett salátatörvény a jegybank és a felügyelet vezetőinek béréről is rendelkezik.
NAPI, 2010. július 2. péntek, 19:48
Fotó:

A Magyar Nemzeti Bank elnökének az MNB-től származó, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnökének a felügyelettől származó havi keresete a bruttó átlagkereset tízszerese lehet - ezt a javaslatot tartalmazza a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter neve alatt pénteken beterjesztett salátatörvény az egyes pénzügyi tárgyú törvények alkotásáról és módosításáról.

A PSZÁF-ról szóló 2007-es törvény módosítása nem feledkezik meg arról sem, hogy az alelnök fizetését a nemzetgazdasági bruttó átlagkereset nyolcszorosában szabja meg, de az MNB-ről szóló törvény módosítsa nem tér ki az alelnökökre, mivel nemcsak az alelnökök, hanem a monetáris tanács és a felügyelőbizottság tagjainak a fizetése is az elnökéhez van kötve. A két alelnök az elnök fizetésének 70, illetve 80 százalékát, a monetáris tanács tagjai 35 százalékát kapják, az fb elnökének tiszteletdíja 15, a tagoké pedig az elnök fizetésének 10 százaléka.

Az elnökök havi összes jövedelmét az előző évről hivatalosan közzétett KSH jelentés alapján a tárgyév március 1-jétől a következő év február végéig terjedő időszakra szabja meg.

Ezek szerint Simor András fizetése ebben az évben 2 millió forintot sem érne el, mivel a KSH tavalyi évre vonatkozó hivatalos adata szerint a havi bruttó kereset nemzetgazdasági átlaga tavaly 199 775 forint volt.

A salátatörvény további elemeivel foglalkozó összefoglaló cikkünket itt találja.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.07.02 21:54

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html