Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elnök-vezérigazgató beszámolt arról, hogy már kialakították a tőkekihelyezéshez szükséges döntés-előkészítési és döntéshozatali rendet.

A kisvállalkozások kétféleképpen tájékozódhatnak a befektetési lehetőségekről, egyrészt az Új Széchenyi Terv honlapján, ahol rendelkezésre áll a program tájékoztatója és a jelentkezési űrlapja. Az alap honlapján (www.szta.hu) további hasznos információk is elérhetőek, többek között a jelentkezési adatlap kitölthető változata. Júliustól a vállalkozók tájékozódhatnak az alap kiemelt partnereinél, a szerződött regionális fejlesztési ügynökségeknél, és 2011 őszétől elektronikus formátumban is lehetséges a programra való jelentkezés - mondta Csuhaj V. Imre.

A jelentkezést többlépcsős döntéshozatali eljárás követi. Ennek során mindenekelőtt jogosultsági szempontok alapján előminősítik a jelentkezőt, azaz megnézik, hogy megfelel-e a feltételeknek: legalább 2 éve működik, illetve foglalkoztat közvetetten vagy közvetlenül 25 főt, vagy tervezi ennek a létszámnak az elérését két éven belül, nem sért általános uniós finanszírozási elveket, jogszabályokat. A legfontosabb kérdés az, hogy a vállalat üzleti terve megalapoz-e egy hosszú távú fejlődést - ismertette az elnök-vezérigazgató.

Az előminősítést részletes üzleti, piaci és pénzügyi elemzés követi, ezt zárja le az állami és üzleti szféra szereplőiből álló befektetési bizottság tranzakciós javaslata. Pozitív befektetési javaslat esetén jogi, pénzügyi és speciális szakmai átvilágítást végeznek, ezután a döntést az alapkezelő igazgatósága hozza meg - tette hozzá Csuhaj V. Imre.

A regionális fejlesztési ügynökségeknél is kétlépcsős a folyamat, de esetükben a jelentkezők előminősítését az ügynökségek végzik el, majd az alapkezelő munkaszervezetének előterjesztése alapján a befektetési bizottság üzleti állásfoglalása következik, a folyamatot itt is az igazgatóság döntése zárja.

A Széchenyi Tőkebefektetési Alap a kisvállalkozások finanszírozásában teljesen új eszköz, jelentős előnyökkel jár a hitelpiaci finanszírozás további bővítése számára. A cél tehát az, hogy középtávon megerősödjenek a cégek, amelyek ezáltal hitelképesebbé válnak - mondta az elnök-vezérigatgató.