Nagyon nyomja a reklámot Berki Krisztián neje - bírság lett a vége

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálata alapján Berki Renáta anélkül reklámozta egy kereskedő cég óráit a közösségi oldalán, hogy megjelölte volna a posztok fizetett jellegét. A bújtatott reklámozás tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősül, amiért a nőt 2,2 millió, a kereskedőt 1,2 millió forintra bírságolta a GVH.
Domokos Erika, 2020. július 20. hétfő, 14:20
Fotó: AFP - A kép illusztráció.

A versenyhivatal eljárásában Berki Renáta Instagramon közzétett posztjait vizsgálta, amelyekkel az "influenszer" egy óra- és ékszerkereskedő vállalkozás, a Next-Tine Kft. termékeit népszerűsítette hónapokon keresztül. Bár a nő ellenszolgáltatást kapott a megjelenésért, a fogyasztók ezt nem ismerhették fel a bejegyzésekből. Ezzel a hirdető és az influenszer megszegte a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló törvényt, mely alapján a közöttük lévő kereskedelmi viszonyt egyértelműen, közérthetően és jól észlelhetően a fogyasztók tudomására kell hozni - olvasható a GVH közleményében.

A vizsgálat feltárta azt is, hogy az influenszernek az órakereskedő céggel kötött megállapodása alapján egyébként szerződéses kötelezettsége lett volna a posztok reklámként való megjelölése. Ez nem mentesíti azonban a hirdető vállalkozást sem: mivel a bejegyzésekben szereplő áru értékesítése, eladásának ösztönzése közvetlenül érdekében állt, a jogszabályi rendelkezések alapján egyaránt felelős a bújtatott hirdetésekért.

A GVH Berki Renáta cégére, a B&B Media Group Kft.-re 2,2 millió forint, míg a kereskedő cégre 1,2 millió forint versenyfelügyeleti bírságot szabott ki. A hatóság a bírság kiszabásakor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a véleményvezér az eljárás alatt a jogszabályokhoz igazította gyakorlatát és minden kérdéses posztjába utólag beillesztette a #reklám megjelölést. A kereskedő cég is önként befejezte a vizsgált reklámozást - írta a GVH.

Berki Renáta Istagram oldalát elnézve bőven akad "reklám", vagy "reklámnak minősülő tartalom" a posztok között.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Józsi2222, 2020.07.20 18:44

@europeer
Úgy hallottam, hogy most még csak a preparáló szereknél tartanak.
A gőzölős vasaló fejlesztésével késnek.
Még nem elég okos.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.07.20 17:43

Erről juteszem. Gőzölős herevasaló nincs még a boltokban? Olyat nem reklámoznak még?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html