Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kijev előre jelezte, hogy nem ismeri el legitimnek a választásokat, amelyek ellentétesek a minszki megállapodásokban foglaltakkal, és amelyek megrendezése mögött szerintük Moszkva áll.

Szombat este Petro Porosenko elnök a Facebookon közzétett videoüzenetben arra kérte a Donyec-medence megszállt területein élőket, hogy ne vegyenek részt a választásokon. Szavai szerint ugyanis Oroszország csak azért rendezteti meg ott a választásokat, hogy "a már kinevezett új bábjait" megerősíttesse pozíciójukban, miután "megszabadult a gyilkosságokért, kínzásokért és más törvénysértésekért felelős korábbi bábjaitól".

A választásokon az előrejelzések szerint Denisz Pusilin ideiglenes donyecki elnök és luhanszki hivatali partnere, Leonyid Paszicsnik erősítteti meg magát a hivatalában. Paszicsnik egy éve váltotta belső konfliktusokat követően az időközben Oroszországba menekült Ihor Plotnickijt a luhanszki "népköztársaság" vezetőjének székében. Pusilin pedig szeptemberben került a korábbi donyecki vezető, az augusztus 31-én pokolgépes merényletben meghalt Olekszandr Zaharcsenko helyére - írja az MTI.

Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője pénteki kijevi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az orosz elnöki hivatalban már előre megírták a választások eredményeit. "Adataink alapján előzetes eredményként Pusilint a szavazatok 55 százalékával hozzák ki győztesnek, Paszicsnikot pedig 63 százalékkal 70 százalékos részvétel mellett" - fejtette ki.

Az ukrán külügyminisztérium vasárnap közleményben fejezte ki határozott tiltakozását a Donyec-medencében megrendezett választások miatt, amivel a tárca szerint Oroszország megsérti az ukrán törvényeket, Ukrajna szuverenitását és területi egységét, továbbá a nemzetközi normákat és alapelveket, valamint kötelezettségvállalásait, mint a minszki megállapodások aláírója. A minisztérium leszögezte, hogy a választások "jogilag semmisnek" tekintendők, így nem lesz jogi következményük. Ukrajna nem fogja elismerni azok eredményét, és a tárca meggyőződése szerint a nemzetközi közösség sem.